tisdag, januari 31, 2012

Uppdrag slutfört!



  1. Karin Armgren
  2. 31 januari 2012 - 21:55
  3. Löpning - Lång intervall
  4. SträckaDistansTidSnitt
    Repetition 11000 m03:503:50 min/km
    Repetition 21000 m03:523:52 min/km
    Repetition 31000 m03:543:54 min/km
    Repetition 41000 m03:573:57 min/km
    Repetition 51000 m03:523:52 min/km
    Repetition 61000 m03:503:50 min/km
  5. 6 km
  6. 0:23:15
  7. 3:52 min/km
  8. 0 / 0
  9. Saucony Grid type A3

Gött mos :-)

Uppdrag intervall

Uppdrag: 1000m intervaller i campushallen (200m bana!)
Önskat Krävt tempo: 3:45-3:59
Antal: 6st
Vila: 1min (blott!)

Resultat: Återkommer (om jag överlever vill säga... efter "olgorna" förra veckan var det på gränsen att jag kom hem)

lördag, januari 28, 2012

45 000m hinder i eklandskapet!

B och jag trodde nog att fyra mil bland ekar, slott och sjöar skulle locka någon mer, men icke! Så ensamma på hela bussresan (!) drog vi till vackra Brokind och hoppade på östgötaleden mot Linköping. Vi hade en fantastiskt härlig tur som kändes rätt så lätt hela tiden. Snittempot blev blygsamma 6.07 men då har vi skuttat över, under och igenom nedfallna träd samt vattendrag (nåja, inte under dem kanske, men väl igenom). Typ 45 000m hinder :-)

På vägarna, särskilt på slutet, låg vi i 5-min tempo. Och det kändes bra. Känner mig oförtjänt pigg nu efter! Härligt!

Jag tror även att jag kan ha hittat eken med 6m i diameter. Den var mer imponerande irl.

onsdag, januari 25, 2012

Draftad...

Den som med mig trodde att det stod var och en fritt att byta (löpar)klubb som man ville tror fel. Inte Mustafa Mohammed kanske, elitlöpare får nog nu klubb betala lite för, men för oss andra blåbär...

...så är det så att "om man tävlat för en klubb under året så är man bunden till den klubben även året därpå". Jaha. Fast om man byter vid säsongskifte kan man ändå relativt enkelt byta. Mot en kostnad på 300pix. Och säsongsskifte är årskiftet? Nope oktober. Suck. Men man kan även byta klubb "under säsong". Detta kostar 500kr. Och kräver överenskommelse och underskrift av både gammal och ny klubb. Suck.

"Då får det vara" tänkte jag, jäkla krångel. Mailade ändå en klubb för att bekräfta om denna info verkligen var korrekt. Fick (efter lååång tid) svar att så var det. Gav upp. Av en händelse kom jag att ändå kontakta en annan klubb. De sa: "kom hit och skriv på blanketten så fixar vi resten inklusive avgift." !

Minimal insats från mig och trevligt bemötande! Jag ser det som mitt livs första "draftning".

Jag kommer numer (efter en urfåning karantänmånad) att springa för IK NocOut.se :-)

P.s. Kära Tjalveiter, ta inte illa upp, men ni ligger ju i fel stad! 

söndag, januari 22, 2012

Igen...

Återigen kan jag hälsa ett par dojjor välkomna in i skofamiljen!!! Någon som kan gissa när jag tänker använda dessa?

I fredags blev det skön tjejmiddag och gårdagen bjöd på vacker och mysig löpning i saknade Kolmårdenskogarna tillsammans med Ida och Max. Vi valde pga sämre väder att korta av tilltänkta 34km till 24 och gick i mål pigga och glada! Lite långsamt, men tung terräng som jag och Ida måste träna på inför BAMM! Härligt!

Idag blev det sovmorgon till chockerande 11.30 innan frukost på stan och klättring med Peter innan jag och Max tog en tur kring Stångån. På ett ställe var det sjukt halt och jag gjorde en riktig "på film" vurpa och landade mitt på ryggen!

Skön helg, men är det bara jag som tycker att den var för kort :-) ?

torsdag, januari 19, 2012

Å så lite träning också!

Ormar och krig, nu får det väl vara nog - springer inte människan?

Jodå, lugn bara lugn, jag kutar på i mörker och kyla. MEN jag har även investerat i ett Friskis och svettis kort för gym som jag tidigare nämnt. Tanken är att bli starkare samt att jag nog trots allt behöver lite alternativträning. Detta resulterar i att jag nu vissa kvällar kör dubbla pass; först en löptur sedan på gymmet en timme. Jag är totalt ostrukturerad och rycker mest i alla lediga maskiner i en huller om buller ordning. Men det är jobbigt så nåt måste det väl ge?

Jag följer inga program eller har häftiga coacher som vissa. Det är säkert kanon, men som glädjelöpare avskyr jag tvingande planering. Vilket är konstigt då jag egentligen älskar att planera, planerar ofta och genomför så gott som alltid det jag redan bestämt. Att ändra mig är liksom inte min grej (spontan - vad är det?). Men jag kan inte förmå mig att träna på särskilda tider (pass) eller göra som någon säger åt mig. Detta betyder inte att jag anser mig själv veta bäst, det bara är så. Jag tänkte därför avslöja en - i mitt tycke - bra träningsvecka så kan ni alla kloka (t.ex.) där ute såga eller hylla. I åtanke bör ni ha mina mål, med Rotterdam Maraton (skitsnabbt) som första anhalt.

En bra träningsvecka:

  • 1-2(3) pass styrka. I denna ingår alltid core och oftast hela kroppen med olika fokus.
  • Ett långpass. Detta kan vara allt från 18-80km, men mest troligt kring 25-35km.
  • Ett kvalitetspass. Antingen (långa)intervaller eller backintervaller. Fartlek och korta intervaller är på gränsen till ok.
  • Andra bra pass är morgonlöpning (får upp förbränning och tränar att springa på tom kropp), terrängpass och ("tyvärr") ett gäng slaskpass i mellanmjölkstempo. Jag vill med dessa få upp antalet km till ca 55km/vecka (helst längre förståss, men realistiskt).

Så vad är domen? Tycker ni att jag ska öka/minska något? Flytta fokus? Våga mer? Våga mindre? Bring it on :-) 

onsdag, januari 18, 2012

The rules of engagement

Ett historiskt konsensus har uppstått. USA, Afganistan, FN och Talibanerna är överens. Härligt när forna fiender och antagonister kan enas. De är överrens om att det som visas på den film som nu sprids inte får förekomma. Filmen visar amerikanska soldater som kissar på lik från afganer. Vad jag förstår strider detta mot "the rules of engagement".

Jag kan dock inte - nu som ofta - sluta häpnas över att om man kan komma överens om regler för krig, vad sägs då som att regel ett bör vara att krig INTE ska förekomma? Kalla mig naiv, men jag kan verkligen inte förstå varför vuxna människor inte kan komma överrens om det. Alternativt att inte ha regler alls. Krig är ju de facto en kränkning av mänskligt liv och jag kan inte se hur detta på något sätt kan göras ogjort med regler (som bryts vid varje konflikt).

Och, jag kan faktiskt inte hålla med om att det värsta i filmen som visas är att soldaterna kissar på sina offer. det värsta måste väl ändå vara att de är offer, att de är mördade?

Sara Hansson säger det bättre än de flesta:

måndag, januari 16, 2012

Nu är den äntligen här!

För er som ända sedan september 2010 väntat och längtat så kan jag meddela, väntan är över! Tidningen "Snoken" är här och yours truly är givetvis nämnd. Vårt once in a lifetime fynd i form av en albino huggorm fick en egen artikel och en rätt så snygg bild (tagen av Peter). Tydligen ska de betyda tur och vi hoppas att detta gäller oss lika väl som det gäller den själv. För som orange är man ju inte så diskret i den svenska faunan...



P.s. För er ormfobiker som öppnade en (i princip) träningsblogg och får en orm upptryckt i ansiktet kan jag trösta er med att: den inte var mer än ca 15-20cm och vi hittade en större daggmask samt att ni kan ju se det som terapi :-)


lördag, januari 14, 2012

Bjärka-Säby till Linköping

Efter att bussen släppt av mig vid vackra Bjärka-Säby slott (det nya...) så hittade jag ganska snart Östgötaleden i den vackra slottsparken. Jag hann inte springa så långt förrän det var dax att passera en lite bro för att sedan fortsätta på vackra små stigar. Solen sken från en klarblå himmel, det var ca -1C och inte så blåsigt. Perfekt löparväder! Det kändes lätt att springa från start och landskapet var verkligen vackert! En lång bit sprang jag på mjuka grässtigar längs Kinda Kanal och kom då bland annat till Hovetorp. Slussarna är tömda och det var läskigt långt ned till vattnet!



Tur att Max inte var med, han hade definitift trillat ned den lilla klanten... Ni får ursäkta den vindögda blicken, svårt att ta kort på sig själv...


Efter slussarna sprang jag en bit i Ullstämmanskogen innan det åter blev mer utpräglat Eklandskap likt det ni ser ovan. Jag kan tänka mig att det blir bedövande vackert här på våren...

Jag kände mig pigg under hela passet som totalt blev ca30km. Kilometertiden blev ingen höjdare, men terrängen var lite utmanande på sina ställen, ibland fick jag leta led, men mest av allt så hade jag ju inte bråttom! När jag kom hem kände jag mig fortfarande pigg och då var Peter och Max på väg ut i nyss lämnade Eklandskap (som vi ju når lätt strax utanför dörren!). P hade kokat varm choklad och brett mackor så givetvis ville jag med! Jag bytte bara om till torra kläder och sedan gick vi en långtur med fika.

 

Mina killar i solen!

Kort och gott en suverän lördag och jag lyckades vara ute under nästa samtliga av dagen soltimmar!

På bussen mot Bjärka-Säby!

photomap

...hoppas att jag hittar hem! ca 25-28km slottsmiljö och eklandskap på östgötaleden väntar! där ska finnas en ek med 6m i omkrets, hoppas jag hittar den :-) Ses!

onsdag, januari 11, 2012

Inne och utelistan

Iskallt

  • Rehab
  • Prehab
  • Core-träning
  • Alternativträning
  • Stretching
  • Uppvärmning
  • Nedvarvning
  • Naprapater/sjukgymnaster/kiropraktorer

Inne
  • Löpning (i stan, i skogen, plant, backigt mm)

...fast, ännu mer ute är benknäckaren från helvettet. Som nog kan undvikas med hjälp av utelistan.

tisdag, januari 10, 2012

Alternativa januari??

Med enbart en mara sprungit hitintills i år är jag inte supernöjd med årets inledning, längdmässigt. Dock har jag köpt ett halvårskort på mitt lokala (400m bort...) friskis-gym. För att tjäna på detta istället för ett (eller två?) 10 kort behöver jag gå fler än 20 gånger. Jag har satt en (skamm)gräns på 30 gånger fram till juni. Puh! Men det är en medveten satsning att bygga styrka inför BAMM!

Utöver det går jag och P en kurs i klättring! Det är skoj men verkar dyrt i längden med all utrustning. I helgen tar jag igen med långpass, så även den 28:e vad det verkar :-)

I övrigt, var får jag tag på en sådan här? En must-have!


lördag, januari 07, 2012

Vad händer 2012??

Så, nytt år nya planer! Hos Laila kan du som letar finna massor av inspiration på roliga saker att göra under året om du har ont om uppslag. Men jag har redan smitt mina planer om än inte till 100 procent... Ungefär så här hade jag tänkt 2012, vi börjar med de stora målen (dit jag är anmäld och klar!):

Mål 1 Rotterdam Marathon
Förra året så spenderade jag min födelsedag med valhajar, detta tyckte jag var ett bra sätt att fira. I år tänkte jag köra favorit i repris och dra iväg på min födelsedag. Jag letade efter roliga lopp i Europa och hittade Rotterdam Marathon på min födelsedag! Klart och betalt. (I efterhand har jag upptäckt att jag på samma dag istället hade kunnat springa Paris eller Milano Marathon, men Rotterdam blir säkert kalas! Vi kan flyga från Linköping och dessutom ska det vara platt som en pannkaka!). Tidsmål följande: Skamgräns: under 3:38, Godkänt: under 3:30, Väl Godkänt: under 3:20.

Mål 2 Vansbro Marathon
Jag kommer återigen att springa den fantastiskt vackra banan och det roliga arrangemanget Vansbro Marathon! Det ska bli skitkul och givetvis vill jag slå min tid (och placering?) från 2011 men annars så ser jag detta mer som upplevelse och träning inför...

Mål 3 (årets grej!) BAMM50
BAMM50 2012. Årets stora mål och en riktig utmaning! Jag och Ida är anmälda till BAMM50, 50km (fågelvägen) fjällorientering under två dagar. Du bär med dig allt som du behöver under dessa dagar och det är alltså ORIENTERING. Detta är något som jag inte behärskar... Därav en STOR utmaning. Det ska bli skitkul och vi kommer att träna för fullt inför detta.

Andra lopp jag sneglar på
Jag hoppas även hinna/orka med dessa gobitar: 

I mars så har jag lust att kicka igång året med en start i Premiärmilen. Även om det är en lögn att banan är flack så hoppas jag på att kunna slå PB. Jag funderar på att ställa upp i Säter Marathon, men inte maratonklassen, utan halv- eller kanske premiär på kvartsmaran? Time will tell. I maj kommer jag nog att ställa upp i halvmaran Kanalöpet som går bekvämt nära och längs vackra Göta Kanal. Senare den månaden kommer jag antingen att springa den spännande träningstävlingen Limsjön Marathon i vackra Leksand som tuffa Jonna arrangerar helt själv! Eller alternativt testa formen i BUM 50miles som är ett ultralopp som går i på leder (dvs ett topplopp i min värld!) i Borås trakten. För tredje året i rad tänkte jag sedan försöka springa Jättelångt. Detta är lite som min Nemesis då något alltid tycks komma emellan. Vi får se hur det går i år... I juli vill jag springa Baltzarloppet igen. Banan var kanonfin och det var ett roligt lopp (jag kom ju tvåa på PB!). Kraftloppet i augusti kommer jag nog tyvärr att missa... Inget av dessa lopp har dock satt dag ännu, så vi får se!

Och till hösten...
Höstens tävlingar får avgöras efter våren och sommaren och deras resultat. Kanske blir det Hässelbyloppet för att fixa en snygg miltid. Är jag inte nöjd med mitt resultat i Rotterdam kanske det blir en mara, kanske Åland marathon? Banan var tråkig och vädret uselt, men ett ok arrangemang till bra pris! Fast kanske hellre Växjö Marathon som ska vara snabbt? DN Stockholm Halvmarathon var så kul sist (2010) så kanske blir det detta? Jag är även sugen på SUM (som likt Jättelångt aldrig tycks bli av för mig) samt Hovaleden Ultra. Båda är terränglopp på vackra leder och är lita lagom 50km långa. Troligtvis testar jag åter Höstmilen i vackra Jurslaskogen, däremot är jag glad att slippa trängseln (och det höga priset) på Lidingöloppet, där har jag ju redan mitt silver...

Vad ska du göra 2012? Tycker du att jag glömt nåt? (de med tidsultratips göre sig icke besväret. Jag har inte pannben för det! Däremot gillar jag små lopp, gärna i terräng!)

torsdag, januari 05, 2012

2011 - ett oväntat år!

2011 var ett händelserikt år! Många saker som jag inte hade någon aning om i början av året hände! I början av året började jag att träna med Goif Tjalve. Eftersom det var vargavinter och massor av snö så var det riktigt skönt att vara inomhus och springa snabbt! Man kan nog säga att jag ökade mina kvalitetspass med 100 %... Vad man lätt kan se i efterhand var att jag då borde ha dragit ned på nåt annat. Så var ej fallet. Jag sprang lika många och lika långa pass ändå. Och det höll!

...till slutet av februari. Efter en kall (-17C) men härlig tur runt typ 15 öar i Stockholm så var en vad trasig. Jag vill inte tjata mer om det då det var rätt smärtsam att missa årets två stora mål: Rom Marathon och TEC.

För att trösta mig för detta och för den tråkiga nyheten att inte längre vara "20-something" så åkte jag och Peter till Filippinerna. Där uppfyllde jag en gammal dröm om att få se världens största fisk (valhajen) dök bland vackra koraller, badade i kristallklart hav, latade mig och fick lära känna lite av detta fantastiska land. Väl hemma var mitt ben rätt så bra och jag beslutade mig (ok blev övertalad) att ställa upp i lag SM-kval i friidrott. Jag fick grenen ingen annan ville ha 5000m. Jag kom inte sist och fick PB på distansen.

Inspirerad av kortdistansen sprang jag i juni Parloppet med Anna. Rätt förkyld, men det var ett kul lopp! Samma helg var jag på mitt första möte med Amnestys svenska sektions styrelse i vilken jag blev unvald i maj. Detta arbete är något som jag verkligen brinner för och jag är skitstolt att få arbeta för denna häftiga organisation!

I juli sprang jag underbara Vansbro Marathon (och gissa till vart jag nyss anmälde mig till igen?) ett fantastiskt vackert och roligt lopp i TERRÄNG! Resten av månaden spenderades ute i stugan där vi plockade (inte letade, de fanns överallt!) kantareller, badade, sprang och grillade. Jag älskar sommaren!

I juli blev jag även erbjuden två nya jobb! En forskartjänst (jättespännande) och sedan min nuvarande tjänst. Tänk att ett val mellan två goda ting kan innebära så mycket huvbudbry!! Eftersom jag inte kunde välja fel kan jag inte säga at jag valde rätt. Det jag kan säga är att jag trivs jättebra med att arbeta med landsbygdsfrågor! Jobbet - och att Peter fick jobb - innebar även att vi började leta ny bostad i ny stad!

Men nu hejdar vi oss!! Innan detta kom jag ju tvåa i Baltzarloppet på nytt PB på halvmara (1.34), och sedan kom jag tvåa i Kraftloppet 72km och avslutade med att knipa en silvermedalj på min nemesis Lidingöloppet (nä nu ljuger jag! det var ju en 10:e plats i Höstmilen som var slutet på säsongen!).

Sedan var det sista dagen på jobbet innan vi for en vacka till Malta innan vi i november blev Linköpingsbor. Efter att ha bott i Norrköping i nära 10 år (galet! jag som fortfarande tycker att jag är dalkulla!) så kändes det lite sorgligt att flytta. Men vi trivs fantastiskt bra här, både i lägenhet och i omgivningar. Det känns som att jag har slagit mig ned :-)

Så. 2011 var ett händelserik år med många överraskningar. Det var året alla mina nära vänner fick eller blev med barn och det var året vi bytte både jobb och riktnummer. Det var ett bra år även om allt inte gick precis som jag ville.

Men det kan alltid bli bättre; 2012 - B R I N G  I T  O N ! ! ! :-D

tisdag, januari 03, 2012

Skor...

Jag har ju skrivit om ämnet förr (här och här t.ex!) men det tåls att skriva om igen :-)  I löparvärlden är nu (sedan ett tag tillbaka) "minimalistiska" eller "barfotaskor" det nya svarta. Exempel på sådana ur min skogarderob är Vibram five fingers och Nike free (även om experter skulle hävda att de är på varsin sida av skalan).

Jag lockas av idén som i korthet bygger på att låta foten röra sig så naturligt som möjligt, utan att styras av pronationskilar och dylikt. Tesen är även att trots att skoindustrin har lagt ned massa möda på att ta fram dämpade och stabiliserande skor så har inte löparskadorna minskat (tvärtom menar vissa!). 

Oftast går minimalistiska/barfotaskor och ett annat löpsteg ihop. Anhängarna menar att det naturliga steget (så som vi således bör springa) är att springa på tå. 

"På TÅ!?!" Utbrister du häl-rullnings-drillade person! Ja, på tå. Jag ska villigt erkänna att jag tror på idén! Tänk dig att du är på stranden och ska springa det fortaste du kan till glasskiosken en bit längre bort. HUR springer du då? Jo, på tå!!! ( Är du fortfarande skeptisk? Kika in vad Newton säger!). Efter denna "minimalistiska/barfotaskor/tålöpnings for dummies-kurs" tänkte jag delge min syn på saken:

Jag tror inte på stabiliserande skor. Jag tror inte att en sko kan ändra ditt naturliga löpsteg. Jag tror heller inte att en sko (om de kan ovan) BÖR göra det. Jag tror således inte på pronation. Eller, jag tror att det finns, jag är dock inte enig med skoindustrin om att det är ett problem (som bör åtgärdas).

Jag tycker att det kan vara skönt att springa barfota. Dock anser jag inte att detta alltid ger ett optimalt steg. Det kan kan tvärtom ha lite motsatt effekt då det trots "fusk" som Vibram Five fingers gör jäklarns ont att kliva på en kotte vilket gör steget stelt. Jag tror att skor är en rätt så bra idé för att skydda foten, ge viss dämpning och ge dig möjlighet att springa på utan att bli stel (rädd för kottar). Jag tror att de flesta springer mer på tå/framfot om de inte har superdämpade skor med hög häl och jag tror därför att många (alla) mår bra av att springa mer på tå. Jag är således varken anhängare till "barfota-alltid-klanen" men definitivt inte till "stabilt är bäst". Lite mellanmjölk? Snarare lättmjölk :-)

Nu är 10 000 krs frågan: vad tycker du??? Vilka är dina favoritskor och vilken typ av skor tycker du är kung? Håller du med mig eller är du för tjockskor??