måndag, oktober 06, 2008

Herr Gårman, Fru Gårman, FAMILJEN Gårman; eller Här Går Man?


På DNs insändarsidor pågår just nu en rätt underhållande debatt om skylten vi sätter på övergångställen; populärt kallad "Herr Gårman." En kommun i Sverige ville (i jämställdhetens tecken?) ha en FRU Gårman istället. Denna har nu blivit godkänd och då brakade helvettet loss. Argumenten går från "lägg tid på något vettigare" till att "nu blev det orättvist i alla fall." Vissa menar på att om det ska bli jämställt och vara en kvinna på skyltarna så ska det minsann även finnas nån med rullator, personer med hund, barnvagn, rullstol och barn! Var ska dessa annars gå över gatan?

En insändarskribent menade tom att det nu blev MER ojämställt då detta bekräftar heteronormen och synsättet att det bara finns två kön, tänk på alla transexuella, asexuella och transvesitier? (Lite svårare att rita måste erkännas, förslag på en transvestit herr/fru Gårman skulle kunna vara att man gör en streckad kjol för att visa att han bara har kjol ibland.)

Andra menar att "Herr" Gårman inte alls behöver vara en man, det kan vara en kortklippt kvinna i byxor. Där måste jag dock protestera, skylten ovan avbildar helt klart en man, eller hur? (Min fråga gällande dessa två är främst en oro över var deras händer har tagit vägen...)

En första klass i Waxholm var kreativa och ritade en skylt med FAMILJEN Gårman; mamma, pappa, två barn och en hund (eller en katt, det framgick inte helt tydligt). Fast, även om det var ett bra förslag så kan jag direkt se invändningen att denna skylt förhärligar kärnfamiljen och inte tar hänsyn till ensamstående mammor, pappa+pappa+barn osv.

Vi skulle kunna lyssna på "lägg tiden på nåt vettigare" argumenten och gå tillbaka till "Herr Gårman", återgå till ursprungsläget. Tråkigt dock att det alltid ska vara efter män som det "normala" mäts... Men, i ärlighetens namn, det skulle antingen bli en herrans massa skyltar, eller en herrans massa folk på en skylt, om vi ska representera hela Sveriges mångfacetterade befolkning på en skyltstackare. Vad sägs om att ta bort personen från bilden helt, avbilda ett tomt övergångsställe och döpa om skylten till "Här går man"?? I talspråk skulle ju inget heller direkt ändras.

Märkligt dock om det enda sättet att uppnå jämställd- och jämlikhet i så fall blir att ta bort alla personer över huvudtaget! Hoppas detta inte också stämmer in real life...

1 kommentar:

joacim sa...

Intressant att det finns folk som orkar debattera detta över huvud taget.
Folk måste ha väldigt lite att göra. Om alla istället sade hej och log till de man mötte skulle nog världen uppfattas som najsigare och då kanske man inte hänger upp sig på en plåtskylt alls.
Jag tycker ju iofs att mannen skall vara den som behöver vägledning om vart han skall gå över gatan...