söndag, maj 17, 2009

Jag är en fjärdedel norsk!

...så här i Schlagertider känns det viktigt att påpeka (iaf så här i efterhand).

Jag ska erkänna att jag följt schlagern dåligt i år. Till min kollega sa jag skämtsamt att det blivit för komplicerat med första, andra och sista chansen (eller vad det nu kallas) han la då en plump kommentar om min hårfärg och dess begränsningar. Sanning å säga var jag inte särskilt intresserad, men är inte den som är den om tillfälle bjuds. Igår såg jag, Peter & Max på schlagern (för lite tikar i programmet för Max dock, han kastade in handduken tidigt). DÅ blev det plötsligt väldigt komplicerat. In på scen kommer Armenien och ska sjunga sitt bidrag. "Armenien!?" sa jag och P förvånat och skämdes, inte visste vi att det låg i Europa! Men vissa öststater är ju svåra att hålla isär för oss inskränkta väststatsbor så vi nickade tankfullt och lyssnade vidare. Tills det blev Azerbadjans tur. Jag fick lov att hämta atlasen, låg de också i Europa!? Sov jag mig igenom geografin i skolan? Detta hade jag ingen aning om!

Men, visade det sig (såklart), vi hade rätt hela tiden! Varken Armenien eller Azerbadjan ligger i Europa (med väldigt god vilja kan de sägas GRÄNSA till Europa då de gränsar till Turkiet, men nu är det ju så att hela Turkiet inte tillhör Europa och definitivt inte den del som gränsar till Armenien och Azerbadjan). Europa har 44 stater. Armenien och Azerbadjan är inte två av dem. Ok, tänkte vi, ryssarna brukar ju göra som de vill, de har väl bjudit in några kompisar. Men nej, tydligen har de varit med förr (bevis på hur lite jag kollar på schlager...)!

Så, enlighten me, hur kommer det sig att två länder i djupaste Asien är med i EUROvision song contest? Vad har jag missat?

P.s. Jag vet att Israel inte heller ligger i Europa, men tydligen (på grund av befolkningens europeiska påbår??) så räknas ju Israel till Europa i de flesta sammanhang (fotbolls EM osv). Inte rätt men tydligen kutym. Armenien och Azerbadjan däremot... Nästa EU-länder? D.s.

1 kommentar:

Sara Dahlin sa...

Eurovision är ett tv-samarbete mellan en massa länder, mest Europa men även vissa länder i Nordafrika, Mellanöstern och andra obskyra platser. Det heter European Broadcasting Union. Lite snitsigt saxat från deras hemsida "The EBU has 75 Active Members, from 56 countries in and around
Europe, and 43 Associate Members around the world." Tror det är därför exempelvis Israel och Armenien tillåts tävla, de ingår i nätverket, inte i världsdelen.