söndag, oktober 07, 2007

Huka er! Nu börjar jakten! (eller: vargen kommer!)

Så. Då var det slut på friden. Inga fler stillsamma promenader i storskogen. Ingen mer spåring med Max. Inga fler joggingturer runt Älgsjön. På ett tag iaf.

Imorgon börjar nämligen älgjakten här i Östergötland (även om vi turligt nog är välsignade med ett utan landets kortaste jakter :-D ).

Under jakten skjuts varje år ca: 30 000 älgar. Vad som det inte skyltas lika mycket med är att det varje år skjuts ihjäl i snitt 1,6JÄGARE under jakten (vilket, i perspektivet att Gösta 75år sitter på passet med en skarpladdad bössa OCH har pimplat hembränt hela dagen för att hålla sig varm, ter sig otroligt lågt. Om man vill vara elak.)

Under jakten år 2000-2005 skjöts även (enligt AGRIAS satatistik, för "riktiga" siffror bör dessa multipliceras med tre då agria endast försäkrar en tredjedel av alla hundar) 135hundar ihjäl av de skjutglada jägarna (mer förståeligt än ovanstående då en brun och hårig hund mer lik en älg än en annan jägare... Om man vill vara elak ;-) )

Samtidigt dog 7238hundar i trafiken, de flesta av dessa just under jakttiden då trötta jakthundar "genar" över och på vägar. (Detta blir en hund i timmen som körs ihjäl under "löshundsjakten")

Under samma period dödades 84hundar av rovdjur i skogen, t.ex. varg. Det vill säga ca: 28st per år. Senast (och troligtvis ENDA) gången en varg dödat mänmniskor i Sverige var 1851 då en varg som tidigare hållts i fångenskap släppts ut.

Således undrar jag hur jägarna på allvar kan se vargen som ett stort problem gentemot deras hundar??? Och hur de kan missa sig själva som den största faran; inte bara mot sina fyrbenta, utan även mot sina tvåbenta vänner!

Summa summarum, håll dig undan från skogen, där går nu kamoflageklädda män med gevär och uppenbarligen lite koll.

(Parantes vis kan tilläggas att den nu skotthotade älgen orsakar 10människors död varje år och skadar 500. 51 hundar dödades under 2000-2005 även av annat vilt så som t.ex. en arg älg. Men det är ju fortfarande vargen som är farlig va?)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt Karin, raka fakta som jag älskar.
Klappa om Maximalt söt vovve och man (-söt) haha. Hej svejs.

LL sa...

Heja heja HEJA Karin! Äntligen, men jag är lite sent ute då, skriver någon vad många av oss som tycker om att vara i skogen tycker!