torsdag, januari 22, 2009

Första svenska advokaten med slöja på G!

Givetvis positivt att en bit tyg inte ska stoppa en individ att bli eller arbeta med det som han eller hon vill. Synd bara att personen i fråga är Cherin Awad (känd från Halal-TV) som har uttalat sig positivt om stening (Läs t.ex. här och här).

Jag tycker att slöjdebatten är ytterst komplex. För mig är det givet att alla ska få ha den religion som de vill och även ge uttryck för denna. Det ska vara ok att bära kors, ha turban osv. Slöjan däremot, den är tudelad för mig. Jag är fullt medveten om att många (de flesta?) kvinnor som bär slöja gör det för att de vill och anser att det är korrekt i enlighet med deras religion och livsval. De ser sig inte (är inte?) som förtryckta och/eller tvingade. Det känns förment att lägga på en analys och säga att de egentligen inte vill ha slöja men att de är familjärt, socialt och religiöst, pressade till detta. Men slöjan är ändå på ett plan ett uttryck för ett förtryck av kvinnan, något jag givetvis är emot. Viktigt att komma ihåg är dock, att bara för att detta förtryck är väl synligt behöver inte det betyda att det är värre än något annat. Varför sminkar vissa av oss sig t.ex? För att vi tycker om att stå med en liten borste och måla ögonfransar? För att det är kul att lägga ned tid på att måla ögonlocken gröna? Knappast. För att vi vill? Eller för att vi är socialt pressade? Vem är egentligen förtryckt?

Ingen?

Båda?

Och katolska kyrkan... don't get me started. Nu när ni misslyckats med en stämning för kränkning av Jungfru Maria i ett så Katolskt fäste som Chile (i Chile är t.ex. abort både förbjudet - i ALLA fall, även vid fara för kvinnans liv - och dessutom kriminellt) kan ni kanske inse att era åsikter är mossiga, diskriminerande, exkluderande och fördömmande? Se ett ganska roande klipp här.

Oj! Vad politiskt det blev, jag som lovat att inte vara det online...

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag läste nyss Snö av Orhan Pamuk och fick mig också en tankeställare om slöjor. Man blir kluven som du skriver... o det ligger verkligen något i de vanor man själv har och ser som "normalt". Var även på en föreläsning om hedersrelaterat våld där de kvinnorna inte var särskilt förtjusta i halal-tv och det de förmedlade. Intressant.