torsdag, september 08, 2011

Men asså kom igen!

Gång på gång visar de hemska dokumentärer om köttindustrin, på TV och i artiklar och i böcker. Inte bara om hur djuren mår och blir dödade utan även om hur köttet behandlas och hur det faktiskt påverkar din kropp att äta (mycket) kött.

...meeen det tycks inte hjälpa! Vi vill ändå trycka i oss massor av kött och helst jävligt billigt. I Landet Brunsås (tack Andrea för tips!) berättar en ekologisk grisbonde att det kostar honom 1200kr att föda upp en gris. Den kan han sen sälja för 1270kr! Och därtill kastreras grisar fortfarande utan bedövning i Sverige. Det känsligaste du har. Skärs bort. Utan bedövning.

...och detta är bara några exempel i ett förhållandevis snällt program (utan superhemska bilder och stark kritik mot industrin).

Jag säger inte att det generellt och alltid är fel att äta kött, men sättet det görs på ÄR fel och det får sjuka konsekvenser för djuren och för bonden och (vill jag påstå) för konsumenten; för DIG. Detta är min starka övertygelse och har så varit sedan jag var 13 år och slutade äta kött. Jag vill inte vara en del av en sjuk industri som jag på intet sätt kan/vill ställa mig bakom eller bidra till.

Kanske ett uselt sätt att få stopp på ett sjukt system, och kanske bara för att skydda mig själv (min rygg är iaf fri), men det är ändå något? Du kanske kan du med?

6 kommentarer:

Andréa sa...

Precis! Och jag tycker egentligen inte att allt kött alltid måste vara fel. Kött från en gård där man vet att djuret fått leva ett vanligt (hur vanligt det nu kan bli i fångenskap) liv från födsel till död, eller kanske viltkött eller egenfiskad fisk kan ju faktiskt vara helt ok. I rimliga mängder.

Annika sa...

Ja, jag tyckte också att det var ett bra program :) Jag har saknat konkreta tips på hur jag ska välja kött och trots att jag ibland faktiskt ger det tid i affären (det gäller inte bara kött utan allt ska ju väljas med omsorg) så vet jag ändå inte vad som är bra och rätt produkter att köpa. Jag älskar ju kött men kan ärligt säg att jag behöver påminnas om varifrån det kommer och hur det kommer till. Så ska jag försöka minnas det nu...

Anna sa...

Såg "landet brunsås" och tycker att det klokaste var det som nån sa "äter man kött måste man klara av att se hur industrin ser ut och varifrån köttet i disken kommer" Och eftersom jag inte klara av bilderna av plågade djur är det ganska lätt att välja veg. alternativet :-)

Anonym sa...

Finns som sagt numera många bra ekologiska alternativ att välja på. Godare smak och så slipper man stödja Scan. Håller med om att industrin är ganska vidrig.

Jonna sa...

Jag har varit veg i många år men börjat äta kött igen även om jag ofta tvivlar på att det är rätt. Försöker äta "bra kött", dvs köper ALDRIG utländskt billigt kött etc. Försöker äta veg och fisk flera ggr i veckan. Men tyvärr tittar ju de flesta bara på prislappen och kan inte tänka sig att köpa dyrare kött eller alt. låta bli det helt. På djurens bekostnad. Snart finns det inga svenska grisbönder kvar och då pratar vi ändå vanliga grisbönder, inte ens ekologiska...

Anonym sa...

Tänkte - bra inlägg och scrollade ner och fick se.. oj en stor bild på egendödad blodig fisk?! hm, vad vill jag säga med detta egentligen.. ogillar nästan min egen kommentar nu för undvika typ allt kött är ju bättre än att äta mycket kött och att undvika lite kött är bättre än att göra inget.. Men ändå, ryggen helt fri? ;) Tycker nog alla ska bli veganer som jag bara :)