söndag, september 11, 2011

Om du bara ska göra en enda sak...

...för att förbättra världen så har jag ett förslag: Sluta äta jätteräkor/gambas! Odlingen av dessa förstör Mangroveskogarna längs kusten, dödar korallreven, förstör miljön och försörjningen för lokalbefolkningen, avlägsnar ett naturligt Tsunamiskydd samt tar bort 1000-tals arters naturliga barnkammare och möjlighet till skydd för ynglen (dvs hotar att utrota dessa arter).

Och, jag vet, jag tjatar, men att INTE äta jätteräkor (och nej inte heller "ekologiska") är att ta ställning för miljön och för de människor som bor kring odlingsställena (både socialt, hälsomässigt och ekonomiskt). Framför allt är detta en insats för våra vackra hav och allt fantastiskt som där lever (t.ex. "The gentle Gigant" Mr Whaleshark).

Andra säger det bättre än jag:

4 kommentarer:

Carina sa...

word! Äter ofta suchi men har under många år bytt ut räkan.

Karin sa...

Carina: Jag gör samma sak, men på senaste har det slagit mig att jag även borde berätta varför jag väljer bort räkan. OM de mot förmodan missat dess skadlighet så kan de ju knappast gissa sig till varför jag dissar räkan? Inspirerad e-postade jag just min thairestaurang i stan... :-)

Carina sa...

Jag går superofta till en riktigt bra suchirestaurang. Jag ska ta och prata med dem! Jag tror att de skulle vinna många kunder på att ta sitt ansvar!

Jonna sa...

Åh, tack för informationen! Jag äter inte scampi men det är bra att veta om sådant här så man kan upplysa folk :)