onsdag, juli 11, 2012

Oprofessionellt

Har ni sett rubrikerna "Isabellah Andersson missar segern på grund av håll" eller "Håll gjorde att Wissman missade segern"? Nä, inte jag heller. För de finns inte. Min teori är att det är oprofessionellt att få håll. Dessa duktiga löpare får helt enkelt inte håll. ELLER har högre smärttröskel än mig. 

Jag får tyvärr ibland svår håll vid snabba pass. Det hände på tävlingen i Mantorp i mars och tvingade mig att sakta ned, det hände även de sista tre km på Baltzarloppet förra året (halvmara) och tvingade mig sänka farten. Det hände även under mina pyramidintervaller idag (200-400-600-800-1000-800-600-400-200). Jag gick nog ut lite hårt (första 2 intervallerna i sub 3:25) och vid 1000m intervallen började det. Jag tog 3min serievila. 800 gick ok. Efter typ 500m på 600m intervallen kändes det som knivar i magen. Jag stapplade några steg till och fick sedan vika mig dubbel för att det gjorde så ont. 400 & 200 gick på ren vilja och jag fick även lova att klämma in en 200m extra för att kompensera den taffliga 600m. Men nedjoggen! Jag kunde inte springa alls. Så fort jag joggade kördes kniven in i magen! Jag blandade jogg och gång hem (bråttomt som tusan hade jag också!) med värkande diafragma. Och det molar faktisk än! Oprofessionellt helt enklet. Det hade inte hänt Isabellah. Frågan är dock - hur tränar man bort håll?

5 kommentarer:

mialena sa...

Jag får inte håll så ofta, kanske nån gång om året. Däremot får jag ibland en sjujäkla hård puls när jag springer hårt på intervallerna - det känns som om hjärtat håller på att ta sig ut genom kroppen! Vill du byta?

Andréa sa...

Jag får håll ibland men som tur är inte så ofta. Min högst ovetenskapliga teori är att det har något att göra med vätskebalansen i kroppen. Typ om man (jag) har mer vätska än vanligt i kroppen får man (jag) lättare håll. Detta eftersom jag när jag haft som mest håll ofta haft mens. När jag var gravid fick jag också lättare håll, men det kan ju iofs också bero på att organen flyttats runt lite. Hoppas jag slipper håll på den ångestfyllda snabbdistansen jag snart ska genomlida... Och snygga tider gjorde du ju ändå!

Carina sa...

Jag fick nästan alltid håll när jag började springa för några år sen. Då fick jag ofta håll på flera ställen också. Nu händer det inte lika ofta längre. Vet inte om jag ser något mönster när det händer men tror det händer oftare då jag är sliten.

Ingmarie sa...

Jag tror nog det händer att både Isabellah o Musse får håll. Och de skyller ju ibland på andra saker...
Klandra inte dig själv! Orsaken till håll är det ingen som riktigt vet. Kan vara vätskebalansen som Andréa skriver, kan vara pga matintag, svaga coremuskler, för hård fart eller något annat. Du får testa dig fram.:-)

Jonna sa...

Såklart det finns håll! Min syster har problem med det och kan ibland knappt ta sig framåt, precis som du. Det verkar ju inte finnas ngn entydig förklaring, men att smärtan finns, det är då säkert.