torsdag, april 17, 2014

Kan jag inte göra det bra så får det va?

Skäms lite men jag har inte riktigt (eller inte alls...) lyckats få till mina kvalitetspass denna vår. Inledningsvis (typ februari) var det ett medvetet val för att inte stressa igång kroppen efter ledighet och halvt/om/halvt-vila. Sedan blev det förkylning osv. Nu har jag egentligen ingen annan ursäkt än att jag inte känner mig riktigt i form. Det tar emot att ta i och öka farten. Inte så konstigt, practice makes perfect, och jag tränar inte fart, alltså blir jag inte bättre på det.
 
Men så läser jag på olika bloggar om kvalitetspass som mina bloggkompisar gör just nu. Av olika anledningar har vissa av dem inte heller riktigt hittat formen just nu och deras kvalitetspass går i betydligt långsammare takt än vad de brukar prestera. Jag kommer på mig själv med att undra varför de springer intervaller när de inte lyckas prestera en högre fart. Inser att det är ett riktigt konstigt tankesätt, men inser även att det är detta (och ett uns lathet) som gör att jag inte tar tag i kvalitetspassen. Varför springa fort om jag ändå inte lyckas springa fort? Missförstå mig rätt, jag behöver inte springa på PB varje kvalitetspass, men då tex mina 1000m intervaller brukar gå i typ 3:50-tempo så skulle det kännas som ett bortkastat pass att köra 1000-ingar i 4:XX-tempo. Då kan jag lika gärna lalla runt i skogen istället. Det är mysigt och så slipper jag 1) springa livet ur mig och 2) ändå bli grymt besviken för att jag sprang livet ur mig långsamt.
 
Men nu får ni hjälpa mig här, hur ska jag kunna få upp farten om jag inte tränar upp den? Hjälp mig komma ur denna tankefälla!
 
P.s. Inser att jag typ har samma inställning till tävling. Utan PB-chans har jag inte någon lust att tävla...

3 kommentarer:

Johanna sa...

Jag är ju en av "de där" som inte har någon fart i kroppen just nu, men ändå så smått försökt börja springa lite kvalitet. Har hela vintern tänkt som du, att det inte är någon vits då det ändå bara är tungt och för j*vligt och går långsamt. Vad som ändrat vet jag inte, men jag tvingas väl inse att jag inte såfär magiskt kommer att bli snabb igen, utan det krävs lite ansträngning. Mitt tips är kanske att springa intervaller som du inte sprungit tidigare, så att du inte har något att jämföra med. Det behöver inte vara stora förändringar, men i söndags sprang jag t.ex. 6 tusingar, men istället för stå/gåvila som jag alltid körde med förr så hade jag 1 km joggvila. Det gjorde ju att jag återhämtade mig lite sämre mellan intervallerna och då var det ju mer okej att tusingarna inte gick lika snabbt. Att lura sig själv lite, alltså. Igår sprang jag 30 enminutare då jag tidigare sprungit 10 eller 15 och jag sprang dem inte på bana (som jag gjort en gång för länge sen då jag sprang 30 st), så det var okej då också att det gick lite långsammare för att orka med alla. Hoppas det hjälper!

Ousa sa...

Allt blir var du gör de till. ;)
Mitt tips är att träna med vassa killar (Ja, de är få tjejer här) som pressar dig till lite mer.

(Sen är de nog många som inte visar alla pass öppet)

Shaman Dalie sa...

Jag började köra kvalitetspass inte för att bli snabbare, utan för att få mer variation i min träning och slippa alla skadorna. Jag hade aldrig tränat intervaller annars, de är för jobbiga!

Jag vet inte om de verkligen hjälper motverka skador men jag har blivit snabbare på köpet, och nu dyker den där tävlingsdjävulen upp mer och mer när det är dags att träna ;)