tisdag, oktober 08, 2013

Mode jag inte förstår

När kusinen från landet (läs jag) satt på Uppsalapendeln i morse satte jag kaffet i halsen. Framför mig sitter detta: 

 

Den omedelbara och enligt mig enda koppling man då kan göra är detta:

 

Efter lite googlande hittar jag även denna bild som gör sambandet ÄN tydligare:

 

Alltså, hur kan man bära en nazistsymbol? Är det ett tecken på omdömeslöshet, okunskap och historielöshet? Eller är detta ett märke för uttalade nazister? 

Eftersom det sista känns otroligt så antar jag att det är något av det första. Fast jag fattar fortfarande inte. Jag fattar heller inte varför inte fler reagerar som jag, med en olustklump i magen, hur kan detta vara coolt? Vad är det jag inte fattar? 

2 kommentarer:

Aaron Axelsson sa...

Min gissning är att se flesta som använder det märket nu inte fattar vad det är för symbol och vad den står för.

Märket i sig är ett "klassiskt" engelskt punkmärke, från tiden då linjen mellan punk och fascism/nazism/rasism var ganska vag. Punkare, skins och nazister hängde i samma kretsar typ.

Jag skulle säga att det är samma uttryck som när Sex Pistols traskade in i en engelsk TV-studio med hakkorsbindlar runt armarna. De flörtade med Nazi-Tyskland för att väcka uppmärksamhet, och för att de i te var så långt från de åsikterna i övrigt.

Hur som helst. Boye London har fullt medvetet tagit den tyska nazistsymbolen, just för att den är en sån. Det råder det inget tvivel om.
Varför unga tjejer tar på sig något sådant är dock en gåta för mig med.

Jonna Fartfylld sa...

verkligen inte coolt, men tror nog det beror på okunskap. Jag ska ärligt erkänna att jag nog inte hade reagerat/känt igen symbolen. Sjukt av företaget.