tisdag, mars 25, 2014

We call it winerbröd

Vad är det som är så provocerande med ordet chokladboll? Vari ligger oviljan att använda detta ord? Varför måste vissa hävda sin "rätt" att kalla chokladboll för "negerboll"? 

Ordet "neger" är på grund av sin historia starkt förknippat med slaveri, förtryck och brist på respekt för människors lika värde. Det har använts - och används idag - nedsättande. Till skillnad från (för att föregripa dessa "argument") ord som t.ex. "Finska pinnar" och/eller "fransyska"? För att de orden är neutrala.

Att hävda att ”det har vi alltid sagt” håller givetvis inte. Värderingar & språk förändras med tiden. Under 1900-talets första hälft var det fortfarande kutym att kalla personer med en utvecklingsstörning för "idioter" och "sinnesslöa". Det anses djupt kränkande idag, "idiot" används som nedsättande skällsord och ingen hävdar sin rätt att säga så. 

Vissa säger att det är mörkhyade personer själva som använder ordet. Men givetvis spelar avsändaren roll. Min man brukar ibland kalla mig för "gumman". Det är kärleksfullt och jag tycker om när han gör det. Om en manlig kollega däremot skulle kalla mig för "gumman" skulle jag anse det djupt nedsättande och kränkande; och det alldeles oavsett i vilken avsikt denne kollega sa det.

Och så har vi dem som med en dåres envishet menar att "men JAG menar inget illa, när jag säger så". Och då undrar jag, vad är det som gör att de måste hävda sin "rätt" att säga så även om det kränker andra? Varför anser dessa personer att det är viktigare vad de menar än hur det tas emot av de som får kränkande ord kastade i ansiktet? Om man inte menar något illa varför i h-vette är det då så svårt att kalla en boll av choklad för en chokladboll?

Varför är det så viktigt att få kalla en liten boll av choklad för "negerboll"? Varför har det gått någon form av korståg i denna sötsak? Och vad är egentligen viktigast; att använda ordet negerboll/neger eller att undvika att kränka en annan människa?

Jag tycker att det valet är lätt. Jag kan inte förstå att inte alla tycker att det valet är (galet!) lätt.

2 kommentarer:

Snorkkis sa...

Ja hur svårt kan det vara egentligen. Måste säga att jag verkligen hajjade till när jag såg "negerboll" skrivet. Tänk att det faktiskt använts så allmänt tidigare.

Mamma sa...

Helt rätt, att det ska vara så svårt. DET HETER CHOKLADBOLL inget annat.