söndag, april 19, 2015

"Man har saker längre än vad man gör dem"

När jag var liten och otåligt ville få nåt "konstverk" eller hantverk som min farmor hjälpte mig med klart så brukade hon citera sin mamma och säga "Man har saker längre än vad man gör dem". Ergo var lite noggrann under en kort tid så blir du nöjd under en lång tid. Det är såklart sant. För även om man (läs: jag) otåligt vill bli klar snabbt så kan jag sedan irritera ihjäl mig på de ställen där det synts att jag slarvat.

Förra sommaren lät vi bygga ut vår sommarstuga med två extra rum. Nu är det vi som ska göra klart dem invändigt. För två veckor sedan slipade och spacklade vi hela påskhelgen. Vi blev helt ledbrutna av slit men hann både spackla, slipa och måla taken (allt två gånger). Denna helg var det dags för tapetsering. Vi är totala rookies på sådant här och har båda tummen mitt i hand. Dessutom är vi otåliga och slarviga. Jag vill dock ändå hävda att "Easy-up"-tapeter är en total lögn. Men efter mycket slit och hela lördagen lyckades vi få ett rum klart. Stoltheten var total! 

 

Den blåmönstrade fondväggen som ser lätt hysterisk ut är mycket finare IRL. Som synes hann vi även slipa och grundmåla golvet.

På söndagen skulle vi tapetsera lilla rummet. Denna tapet är rätt tunn jämfört med de i andra rummet och när vi satt upp första våden så visade det sig att det syntes var det var gips (grått) och spackel (gråvitt)! Det lyste alltså igenom och såg inte klokt ut. 

Egentligen hade vi nog velat ha målade väggar. Men eftersom vi inte hade trott att vi skulle kunna spackla tillräckligt snyggt så valde vi tapeter istället för att en tapet är lite mer förlåtande för skavanker än färg. Nu visade det sig att:

1) vi var jäkligt bra på att spackla
 och,
2) vi fick lov att måla väggarna i alla fall (för att det inte ska lysa igenom tapeten).

Ironin i detta...


P.S. Peter påpekade dock att "man har saker längre än vad man gör dem" inte alltid gäller. Tex inte gällande mat. Möjligt undantaget som bekräftar regeln??

1 kommentar:

Åsa sa...

Bra jobbat! Sånt där tar knäcken på en, hellre mil i skogen än timmar med snickeri. *puh*