lördag, juli 02, 2011

Jag delar inte din åsikt, men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem - (Voltaire)

Det inledande citatet från Voltaire handlar om att mänskliga rättigheter (här i form av yttrandefriheten) alltid måste försvaras och efterlevas.

Mänskliga rättigheter är universella och odelbara. De har brett stöd världen över och Sverige slår sig rätt ofta på bröstet som en mönsterelev i MR-skolan. Missförstå mig inte, Sverige är i många avseenden bra på MR-frågor. Men vi har även en lång väg att vandra i vissa frågor.

Amnesty är en organisation som jag är mycket engagerad i och de driver MR frågor med mod, både i Sverige och i andra länder. En brist som Amnesty tagit upp gällande Sverige är att det behövs en granskning i hur Sverige behandlar våldtäktsanmälningar. En otäckt stor andel av alla anmälda våldtäkter läggs ned. Enbart 6-7 procent ger en fällande dom. Globalt driver Amnesty just nu (för att bara nämna en sak) en kampanj mot sexuellt våld mot kvinnor och i denna är en viktig del att bekämpa straffrihet (något som Amnesty bedriver gällande alla brott. Vi anser dock inte att brott ska bestraffas med tortyr eller död).

Just för Amnestys starka engagemang i just frågan om våldtäkt så känns den debatt som nu går på Newsmill extra sorglig. En man från Eritrea begick en våldtäkt i Sverige och blev först dömd till utvisning, men han fick sedan nåd (med stöd av Migrationsverket) eftersom han i Eritrea riskerar tortyr. I Sverige finns ett absolut förbud (non-refoulment förbudet) mot att utvisa en person till ett land där de riskerar att utsättas för tortyr eller annan grym eller omänsklig behandling (inkl dödsstraff). DÄRFÖR utvisades inte mannen. Sverige hade i så fall bidragit till en MR-kränkning.

Nu är mannen, sorgligt nog, återigen misstänkt för en våldtäkt och SD tog detta som ett tillfälle att rikta kritik mot Amnesty och mot detta beslut (som givetvis tagits av regeringen). Amnestys Generalsekreterare bemöter kritiken här.

Det känns generellt att SD har vridna åsikter men det känns dock som extra beklämmande att en svensk ambassadtjänsteman stämmer in i klagosången.

Som jag inledde så är mänskliga rättigheter universella. De gäller för alla, alltid. I ett samhälle där någon/några skulle kunna uteslutas från universella rättigheter har vi t.ex. sett under andra världskriget. Nu handlar detta dock om en person som snarare anses ha "förbrukat" sina rättigheter genom att begå ett brott. Jag vill dock påminna om att mänskliga rättigheter är universella och även gäller brottslingar. Om mannen är skyldig ska han straffas för det brott han begått, men samhället har för det inte rätt att begå brott mot denne! Två fel gör inte ett rätt. Som Lise Bergh påpekar så måste mänskliga rättigheter gälla för alla, även för grova brottslingar och om vi börjar tumma på detta och utesluta vissa från dessa rättigheter kommer vi snart att leva i ett mycket otäckt samhälle.


9 kommentarer:

Jonna sa...

Vilken bra text! Tack för att du uppmärksammar mig på detta.

Ousa sa...

Hej! Va kul att du ska springa Vansbro M. sprang du förra året? Har du några mål med loppet?

Höjdaren sa...

Bra och viktigt! Amnesty gör ett bra jobb, även om jag ibland tycker att de prioriterar frågor väldigt konstigt. Men fallet du skriver om är ju solklart - äckligt när t ex sd försöker att ta billiga politiska poäng på det.

Ousa sa...

sv; Jag sprang inte förra året. Jag fundera på långbyxor ett tag, men sen la jag ner det. Tror mina ben är härdade.
Skor är väl min största fundering, kanske man ska dra i några dubb. Jo, de är en bit till Vansbro.

Jonna sa...

Vad kul att du ska springa Vansbro!!! Men vi startar ju olika tider, jag ska bara springa 23 km-klassen. Du passerar nog mig e banan... ;) alt har du redan passerat vår startplats när vi startar! Hoppas du känner igen mig och vice versa. Kanske ses vi i mål! Lycka till !

Jonna sa...

hehe, nä, visst ligger Vansbro avsides... det "känns" så iaf. men det beror ju på vad man utgår ifrån. Jag kommer springa i svart-vitt! svarta shorts, vitt linne, vita kompressionsstrumpor, vit keps... tror jag :) nu vet jag hur du ser ut i morgon, bra!

Anonym sa...

Är du på riktigt ?

Anonym sa...

Hoppas våltäktsmannen inte blir utvisad denna gånger heller, han kommer säkert inte våldta en tredje gång

Anonym sa...

Och vilka rättigheter har de våldtagna kvinnorna? Vilka rättigheter har de skötsamma flyktingarna som drabbas av människors ökade främlingsfientlighet pga idioter som denne? Om Amnesty håller säkerheten för människor som frivilligt begår grova brott framför säkerheten hos övrig befolkning, så ger jag inte mycket för den organisationen. Faktiskt.