måndag, juli 25, 2011

Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt?

I en intervju med CNN (enligt NT) sa en av ungdomarna från Utöja:

"Om en man kan visa så mycket hat, tänk så mycket kärlek vi kan visa tillsammans"

Jag och Peter satt i bilen då vi först fick höra om attentatet. I denna en av de första sändningarna om terrorattentatet fick vi höra att man trodde att det var ett terrordåd, kanske med islamistiska förtecken. Man "trodde" att det var ett terrordåd?! Är inte en bomb mitt i centrala Osla samt dödskjutning av unga per definition terrorism? Oavsett vet som utfört dådet?

"Varför tror man att det är en muslim?" sa min kloka pojkvän, "troligare är väl att det är någon som hatar vänstern, en högerextremist."

Det skulle ju, som vi alla nu vet allt för väl, visa sig att han hade rätt. Dock ska vi ska akta oss för att ta bort etiketten "terrorist". Anders Bering Breivik ÄR en terrorist*. Dock finns tendenser att nu istället kalla honom för "galning" eller "sjuk i huvudet" (även om det med lätthet kan hävdas att han även är detta). Hade han varit muslim så hade etiketten "terrorist" aldrig rubbats. En muslimsk terrorist är inte psykiskt sjuk utan terrordådet ses då som en del av den han/hon ÄR. Det är sådant som DE gör.

Nå, detta var en del av Anders. Han har i häktningsförhandlingen idag erkänt men samtidigt deklarerat att han handlat i övertygelse om att detta är det bästa för Norge och att han inte borde straffas för att försöka rädda landet. En terrorist. Övertygad om att han gjorde gott som handlade i enlighet med sin sak. Tyckte att detta stod över liv.

Norges regering har gått ut starkt med budskapet om att bemöta denna avskyvärda handling med mer demokrati och öppenhet. Stor eloge till Norge. Som Anders Lindberg skriver i sin ledare:

"Vi bör hedra dem som dog i terroristattacken genom att förändra det politiska klimat som gjorde hatet möjligt."

Att som Norge bemöta och bekämpa detta med MER öppenhet och MER demokrati är det enda sättet. Jag säger inte att vi ska "glömma och förlåta" (är det ens möjligt?) men att det enda sättet att förstöra hat är att inte ge det näring, att fortsätta kämpa för ett samhälle i linje med det som AUF kämpade för: ett öppet och demokratisk samhälle som behandlar alla lika.

Annars har Anders Bering Breivik vunnit sin kamp.


*För er som tvekar kan här läsa wikipedias definition: Terrorism (från latin terror 'rädsla, fruktan') avser det systematiska användandet av våldeller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Karin, jag gillar dig bland annat for att du tar dig tid att satta ord pa det du tanker. Hoppas vi syns pa min balkong inom en mycket snar framtid. Rodvin och hog intelektuell niva utlovas. Kram Maria

Anonym sa...

Jo, det är tydligen svårt, i vårt land. Blir lite avundsjuk på Norge där debattklimatet verkar vara mycket mer nyanserat och moget än här i Sverige, där vi mest ägnar oss åt att skylla och skuldbelägga varandra. Så fort en individ begår en våldshandling ska kollektivet bestraffas. Det skedde efter självmordsbombaren i vintras och det sker nu igen. Den fråga jag skulle vilja ställa är istället: varför måste vi hela tiden bråka med varandra?

Annika sa...

Så himla sant. Bra. Jag gillar alltid dina tänkvärda inlägg. Jag har ofta mycket känslor och tankar men kan/vill inte debattera för saker när jag ofta saknar fakta och bakgrundsinfo och aktar mig för att tycka för mycket när jag vet att jag inte har hela bilden. Men gillar dina uttömliga, smarta och kärleksfulla förklaringar. Skickar en varm tanke till dig :)