måndag, februari 07, 2011

Ganska dåligt ändå?

2008 var året då jag började löpträna som huvudsakliga motionsform. Innan detta hade jag tränat gruppträning och sprungit lite sporadiskt, bland annat någon tjejmil (som bäst typ 48min).

2008 sprang totalt 1306km och i augusti tjejmilen på 45.38, Bellmanstafetten (5km) på 21.40. 2009 sprang jag visserligen tjejmilen, men jag var sjuk och hade en snittpuls på 180 och ett max på 188, så det loppet gick inte så bra... (46.30min tror jag) det var inte en sportslig chans och "gills" inte.

2010 missade jag tjejmilen men sprang Kistaloppet på nytt PB 44blankt (ett 5km lopp på 21.06). Visst, bara en vecka efter STHLM halvmaraton, lite ont i halsen och spöregn, men dessa "ursäkter" till trots, är inte detta en rätt usel utveckling? Från 45.38 till 44 på två år??? En minut och 38 sekunders förbättring på TVÅ ÅR. På 5km endast 35sek förbättring?! Det kan man väl för f-n klara med bara vilja?

Hävdas kan rätterligen att milen (eller 5km) inte är min distans, men ändå. Jag tycker att en bättre miltid borde ha kommit lite "av bara farten".

Vad är då min poäng? Går jag med håven? Nej (jo, kanske lite :-D ). Jag är mest förundrad över att jag springer så mycket och fram för allt så mycket MER (år 2009 1638km, 2010 2016km) utan att bli särskilt mycket bättre alls. Vad gör jag för fel? Kanske borde jag byta sport? Typ boule kanske. Eller metning (är det en sport?).

Eller så får jag klippa mig och springa under 40min 2011.

13 kommentarer:

Staffan sa...

Visst är det du Karin som är ganska aktiv på forumet på jogg.se? Du tränar ju otroligt mycket, det vore spännande att se vad som händer om du faktiskt drog ner lite på mängden, kanske skulle benen bli piggare och du snabbare?

Mvh
Staffan (från jogg.se, 1880km 2010, PB 38:46 på milen, 18:45 på 5 km ;)

LL sa...

Tränar du för att bli snabbare eller för att springa längre? Man brukar ju säga att man blir bättre på det man tränar. Vill du vara ultralöpare eller fartkanon? JAG skulle vara glad om jag var lika snabb som dig!

Andréa sa...

Jag har verkligen ingen som helst aning om hur du tränar, men det vanligaste felet är ju att de lätta passen är för hårda och de hårda passen för lätta.. tror du att det kan vara något? sen kan det ju såkalrt vara så att det är FÖR mycket träning men jag har som sagt noll koll på hur du tränar så det kan jag inte heller uttala mig om :)

Joggaren sa...

Hej!

Byt absolut inte sport, Du är snabb redan nu, tycker jag, men hav tålamod så blir du snabbare, ibland tar det lite tid för kroppen att fatta!

För att kuta kvickt på milen så krävs i regel en hel del tempoträning och annan kvalitè, vet ju inte hur mycket sånt du tränar, lägg in sådant isf och ha sedan det som ett stående inslag i din träningsplanering.

Sen skall man ge sig själv flera chanser att persa på ett år, det är orättvist mot sig själv att endast testa ngn gång på en distans, kör många lopp.

Daniel sa...

Satsar du inte mest på ultra? Du är väl bra mycket uthålligare nu än förr iaf? Tycker du verkar köra långa pass i bra tempo!
Har inte koll på hur du tränar men lägg in lite mer intervaller och backe så kommer farten på korta distanser om det är det du är ute efter.

Anonym sa...

Jag tror du behöver ett nytt par (snabbare) skor. :-)

J sa...

Jag kommer att svara något liknande på din kommentar i min blogg, men jag kan ju skriva lite här också :) Jag har själv sprungit ungefär lika mycket som du, men jag har bara sprungit lopp på halvaradistansen och över. 2008 sprang jag halvmarathon på 1.50 ungefär (mitt första) och 2009 på 1.43 (skulle ha klarat under 1.40 om loppet int hade varit så kuperat). 2009 sprang jag marathon på 3.58 (mitt första) och 2010 på 3.44. Min mängd 2009 var 2760 km och 2010 3500 km.

Vad vill jag ha sagt med detta då? Jag vet inte riktigt, men kanske din utveckling hänger på mellanmjölken (som Andréa är inne på). Lätta pass ska vara lätta och hårda pass ska vara hårda, de ska inte vara ungefär lika uttröttade. Å andra sidan lever jag inte direkt själv efter den devisen längre. 2010 var mellanmjölkens år, medan jag 2009 hade en rätt bra varierad träning med bra blandning av kvalitet och kvantitet. Så ja, jag tror nog på att försöka strukturera lite i alla fall. Jag ska fundera lite till så kommer jag med ett smart svar på kommentaren i min blogg sen ;)

Trail-Sofie sa...

Karin, med tanke på dina grundförutsättningar - du sprang fort i början av "karriären" utan större mängd, så finns farten inom dig.

Du har varit inne på det i en kommentar på min blogg, att du mest springer på... För att bli snabbare kanske det behövs fartträning, inte nödvändigtvis strukturerad sådan såsom intervaller, men fartlek eller snabbdistans.

Och så håller jag med tidigare kommentarskribenter, du ÄR snabb och att döma ut sig själv utifrån ett endaste lopp/år - det låter orättvist :)

LOPARJANNE sa...

Du är redan snabb och allt för snabb för att bli otålig... Och att utveckla snabbheten till de kortare distanserna samtidigt som ultradistanserna, kan kanske vara lite knepigt.

Själv är jag 1 minut långsammare på milen än för sju år sedan när jag startade med löpning ;)

Meta kan du göra när du vilar upp dig efter något bra lopp i vår/sommar när du tagit nytt PB.

LOPARJANNE sa...

Menade 1 min långsammare än min bästa mil som jag sprang 2008. Jag utvecklades ju lite första åren :)

Carina sa...

Knepigt men jag tror att många kan vara inne på rätt spår. Mellanmjölksträning kanske kan vara en bov i dramat. Sen krävs det ju rätt mycket mer att putsa rekorden när de redan är rätt snabba. LÄttare att gå från 60 till 50 än från 50 till 45.

Karin sa...

Staffan: Jo, det är nog jag ;-) Jag testade faktiskt att dra ned på mängd och köra mer fart i december, lite orättvist att dra några slutsatser av en månad, men sedan kunde jag inte hålla mig och kilometrarna tickade på... MEN, jag kör ÄVEN kvalitet. Nu jäklar... :-) Du springer ju inte så lite du heller...
LL: tack. Fast kan jag inte få vara snabb och uthållig? Som Jonas Buud?
Andréa: kan ligga nåt i det. Rune Larsson brukar ju prata om detta och jag har själv predikat detta. Men, när det går bra på ett långpass så känns det ju bra att dra på för att få en bra tid...
Joggaren: jo visst, kanske orätt att bara ge sig ett millopp, men som sagt så är det ju inte min distans (och varje gång jag springer så tänker jag att "detta blir det sista milloppet") Kanske är det så att fart inte kommer bara för att man springer mycket?
Daniel: Jo, mest ultra. Men jag vill både ha kakan och äta den. Både snabb och uthållig. Hur gör man det?
Anonym: redan beställt (såklart)!
J: jag sprang maraton 2009 på 4.10 och 2010 på 3.37, så DÄR har det ju hänt saker, he he.
Sofie: Tack, och kanske är det som flera säger, mer struktur och kvalitet krävs för att bli bättre från den nivån jag är nu... Frågan är vem som vill coacha mig :-D
Janne: igen, jag vill vara både snabb och uthållig :-)
Carina: sant...

Summa: För att bli snabbare på milen bör jag träna för det, mer fart, intervall, backträning. Mer struktur, ingen mellanmjölk, kanske minder mängd? Fart kommer inte automatiskt med mängd. Och kanske kan man bara vara snabb och uthållig om man är Cyborg a la Jonas Buud...
Tack för svaren!

Nathalie sa...

tycker du gör ett jätte bra jobb. men du kanske, som många av de andra också rekomenderat att lägga in lite mer intervaller :)