lördag, oktober 22, 2011

Kriget är slut! (?)

Nu tänker ni säkert på nyss dödade Gadaffi och Libyen. Diktatorn är död, men om kriget är över känns mer osäkert. Tiden får säga när oroligheterna i Libyen och hela MENA*-området lugnar ned sig. Trots att det såklart alltid är tragiskt med väpnade konflikter så känns "Arabian spring" på något sätt befriande. Folket ställer sig upp mot sina diktatorer - och vinner!

Men det krig som jag pratar om är ett krig där en viss supermakt kom in och störtade en diktator (som de btw hjälpt till makten ett antal år tidigare...). Jag pratar såklart om Irakkriget.

Det lustiga med detta krig är dock att det tagit slut tre gånger nu. Första gången kriget tog slut var i maj 2003 (bara veckor efter invasionen i mars då Operation Iraqi freedom inleddes, och ja av USA). Bush deklararade stolt att kriget var över, men lustigt nog så fortsatte stridigheterna...

2010 delkararade Obama att NU var minsan kriget slut. Kvar blev "blott" 50 000 soldater som nu istället arbetade med Operation New Dawn.

Och så 2011, berättar Obama att nu är kriget slut på riktigt. Innan årsskiftet 2011 ska samtliga återstående 40 000 amerikanska soldater hem från Irak.

En fråga som inställer sig hos mig är dock vad svaret blir om man frågar en iraker. Är kriget slut?


*MENA: Middel Eastern North Africa

Inga kommentarer: