söndag, april 01, 2012

"Varför springer du?"

Min blogg är ju lite av en "allt-i-allo-blogg" men det finns ju många som med sina bloggar har ett tydligt syfte att ge kunskap. Coach MarathonMia är väl det främsta exemplet, men även Andréa (som därtill ger råd personligen) och hos Snorkkis kan då få lära dig ALLT om transportlöpning. Sedan finns det många (se lista till höger) som inspirerar och ger motivation och positiv energi. 

Men även jag har haft coachfeeling ibland. T.ex. har jag lärt ut hur man springer åtta mil (höger fot framför vänster, sedan vänster framför höger. Upprepa tills du är framme). Nu tänkte jag ge del två i träningsskolan, och den svarar på den viktiga frågan som nog många löpare får: 

Varför springer du?

Och visst, nu kan man vara pretto och berätta om alla fördelar med motion i allmänhet och löpning i synnerhet (så som friheten, möjlighet till naturupplevelser, enkelheten mm). Men egentligen så finns bara ett svar:

För att jag kan.

Detta svar fungerar även på (dumma)motfrågor så som "Varför springer du så fort/långsamt/långt?". Vi får ju heller inte glömma frågans motfråga: 

Varför springer inte du?För att du inte kan?

Det finns många lama (och en del bra) svar på den frågan, men jag (och Finspångs kommun) vill då påminna om följande:


(Och till Finspångs kommun (som får bonus för fyndighet) vill jag bara påpeka att man säger funktionsnedsättning)

8 kommentarer:

Jonna sa...

ett annat kul blogginlägg som jag själv tänka skriva men inte skrivit är om vilken träningsbakgrund man har, från början liksom... om man var en hockeykille, fotbollstjej eller red eller vad man gjorde. Om man tävlat som liten, börjar träna som 20-åring eller vad. Jag tycker det är skoj att veta lite "bakgrund" om favvobloggarna!

Andréa sa...

För att jag kan är ett bra svar. För att jag vill är ett anant. Eller för att det är något av det bästa som finns ett tredje. Men ibland kan man vilja men inte kunna, tur att jag inte har det så nu!

Suzan sa...

Bra svar!

R sa...

..och att det heter "lättja"

C sa...

Så jäkla bra! Ha ha! Heja Finspång! :)

martunia sa...

Underbar skylt, gooo Finspång! Svar på varför man springer? För att man vill givetvis!! Och kan!

Livskraft sa...

Bra svar, tyckte väl jag kände igen bilden...eller i alla fall byggnaderna, är ju född i den staden;)

Rebecca sa...

För att jag tycker handboll och spinning är roligare. Och styrketräning. Och core. Och fotboll. Och cykling. Och ... ja en hel del annan träning ;oD Främst springer jag inte pga att min kropp vägrar tycka det är roligt och ger mig tryck över bröstet, andnöd och knä/ryggont. Typ. Framförallt det där med andningen. Så himla svårt att prestera (vilket är v i k t i g t ) när lungorna vill hoppa upp genom munnen och lägga sig på marken och självdö vid hårdare löpning. Men en backe upp och ner 10 ggr kan jag acceptera, inte andningen men jag! ;o) Typ så är mitt svar.