tisdag, oktober 16, 2012

Om att ha större drömmar än billig mat...

När man arbetar med de frågor som jag gör (landsbygdsfrågor) samt alltid har haft ett stort intresse för miljö och djur(skyddsfrågor) så är det rätt så självklart att jag tycker att vi ska köpa svenska mat. Det är nästan så att jag blir helt ställd när någon frågar "varför"? Typ som att någon frågat mig varför jag valt att utesluta kattbajs från min kost. Dessa frågor får mig dock att inse att inte alla vet fördelar med svensk mat. Så jag tänkte berätta.

...men först en liten parantes. Jag äter inte kött och har så inte gjort sedan 13-års åldern. Det är jag av etiska skäl. Egentligen tycker jag inte att det per definition är fel att äta kött, men jag tycker att djurindustrin är VIDRIG. Det som fick mig att bli vegetarian var hemska bilder på djurtransporter i Europa. Nu (dvs nära 20år senare) har kommissionen föreslagit att man ska lagstadga om max 8 tim transport av levande djur. Ett bra initiativ, men innan dess så kan jag trösta er med (vilket kan bli argument 1) att detta redan gäller i Sverige.

Svensk matproduktion upprätthåller vårt svenska öppna landskap och är en viktig del av vårt kulturarv. Att handla nära produktion minskar dessutom både svinn och utsläpp. Detta är nog så viktigt tycker jag. Men förutom det finns det konkreta skillnader. Gällande djurskyddet så är det i Sverige förbjudet att fixera suggor (dvs krav på frigång) och vi har lagstadgade krav på utrymme som övergår EU-normer gällande alla köttdjur (maxantalet kyklingar per kvadratmeter är t.ex. i Sverige hälften mot vad som är vanligt inom EU). Antibiotika får enbart användas vid behandling och hormoner är ej tillåtet. Kor och får ska gå på bete och kupering av får och grisar (som görs rutinmässigt i Europa utan bedövning) är inte tillåtet. Gällande växtodling innehåller svenska livsmedel sällan några rester av bekämpningsmedel och Sveriges restriktioner gällande besprutning går långt över EUs, både gällande antal tillåtna medlel samt antal besprutningar. 

Vad innebär då detta? Jo att svensk mat ofta är dyrare. Det gäller framförallt kött. I många EU länder kuperas grisar per rutin. Utan bedövning. Grisarna äter annars upp varandras svansar av uttråkning och stress. Suggorna hålls fixerade och antibiotika kan användas regelmässigt i förebyggande syfte. Grisarna står på spaltgolv (typ galler för att underlätta rengöring, i Sverige har de alltid tillgång till strö och har helt golv). Din julskinka kan sedan transporteras genom halva Europa under långa tider utan paus eller vatten för att sedan slaktas utan bedövning (förbjudet i Sverige). För jävligt? Ja. Något du vill delta i? Annars kan du köpa svenskt. Gärna lokalt.

P.s. "Men maten är ju så DYR i Sverige!!" LÖGN. Det är vad PRO vill få dig att tro med sina årliga test. Faktum är att vi för 60 år sedan la mer än 50% av vår inkomst på mat. Nu lägger vi nästan minst i EU och blott 14%. Du har råd att låta bli att plåga ihjäl grisen. Eller ta en köttfri måndag?

Coola Ekobonden har tagit initiativ till #localfriday (för er twittrare) och Jessica äter www.barasvenskmat.se 

Vad gör du?

10 kommentarer:

Åsa Lundh sa...

Jag är ju åxå vegetarian, äter mjölkprodukter och ägg men inget som dödats.

Mina barn är väldigt insatta i "djur som blir mat frågan"

Dom vägrar äta kött som inte är från sverige. Alltså 8 och 10 åringen kollar på förpackningarna om det är svenskt. Är det inte det så äter dom inte. Sjukt stolt mamma!

1 gång i veckan äter dom helt vegetariskt, något som dom själva valt.

Djurindustrin är det äckligaste jag vet. Och tanken på att nån ska behöva dö för att tillfredsställa mina behov gör mig spyfärdig.

Andréa sa...

Så himla bra skrivet!

Cecilia/fd Mittvaltjejerna sa...

Bra, Karin!

Ingmarie sa...

Underbart och fantastisk bra skrivet!
Är vego sen 31 år tillbaks. Periodvis har jag varit vegan men nu "syndar" jag med (eko) youghurt och ibland (eko)keso.
Jag känner både ilska och frustration över hur djuren behandlas men inser också att jag inte kan "omvända" alla.
Försöker bara föregå med gott exempel.
Tyvärr har ju de svenska djuren inte alltid det så bar här heller även om vi svenskar gärna vill tro det... För mig är det obegripligt att man INTE väljer svenskt krav kött om man nu nödvändigtvis ska äta det.
Tack för bra inlägg!

mats sa...

Bra skrivet!

Är köttätare och tänker så förbli. MEN man måste inse att köttindustrin är väldigt miljöbelastande (förutom de övriga missförhållanden som finns). Vilket kött vi väljer har en direkt miljöpåverkan på t.ex. CO2 mm (och hur djuren har mått). Jag väljer lokalt kött från lokala gårdsslakterier. Då får jag kravmärkt kött som inte åkt vare sig levande eller dött land och rike runt.

Sedan är det ju bra att byta ut till vegetariskt ett antal måltider i veckan. En köttfri måndag kan vara ett sätt men låt det inte stanna vid bara en dag! Det finns ju så mycket att upptäcka i vego-köket!

Om man kan bör man köpa krav och rättvisemärkt också. Matindustrin (oavsett kött eller grödor) står för mycket elände med miljöförstöring och utnyttjande av människor.

Matens låga pris har ett pris!

mialena sa...

Bra skrivet!

Jag äter kött, såklart så lokalt och o-elakt producerat som möjligt, men kan inte låta bli att irritera mig över att det finns, trots svenska regler, så dåligt med exempelvis ägg från utegående höns, och kyckling med för den delen, i Sverige. I England, där jag bott under de senaste åren, finns det gott om sådant, och gärna från höns av ovanligare raser som därmed kostar mer att både hålla och att sedan köpa i butik. Likaså nötkött, där finns det mycket större utbud av varor från lokala gårdar där man lägger fokus på att djuren ska ha det bra. Såklart finns det vidrig djurhållning där också, men det är ju enklare att markera att man prioriterar de "bra" metoderna genom att köpa just de produkterna när de finns! Och jag betalar mer än gärna för detta! Har jag inte råd att köpa kött som producerats på schysst sätt låter jag bli att köpa kött helt enkelt.

Emelie sa...

Kloka!

Blev diagnosen att du har en stressfraktur?

Jag tänker alltid att det finns en mening med allt..du kommer bli stark med alla anna träning du kan göra, vilket gör att du kommer bli än starkare sedan när du kan börja springa igen!

KRAM!

Jonna sa...

Så jäkla bra, så jäkla viktigt!!! Fasiken, jag blir nästan förbannad när folk köper utländskt kött... jag ser det ibland framför mig i kassan, får lust att skrika vad är det för fel på er!!??? Eller skaffa en t-shirt jacka med texten KÖP SVENSKT KÖTT (eller ät skit)

Anonym sa...

Jag blir förbannad på alla som äter kött mer än tre dagar i veckan. Skulle alla dra ner hälften av sitt köttätande, så skulle världen inte se ut som den gör.
Sen vill jag påpeka att Sverige är inte så rosensköna mot sina djur på slakterierna. Ta reda på hela fakta först. Har du besökt ett slakteri i Sverige? Har du sett deras transporter från och till slakterierna. De har jag. Och jag är inte imponerad.

/Från ej högutbildad

Karin sa...

"Ej högutbildad" Det har du helt rätt i, och kanske är det "grader i helvettet" som vi pratar om. Men ingen kan ju göra allt, alla något... Jag skulle dock önska att djurskyddet både i sverige och på EU-nivå skärps.