onsdag, november 28, 2012

Det finns inga dåliga väder...

...bara dåliga kläder.              ??

Ursäkta mig, men VEM kom på detta ordspråk? Samma person som kom på "Det går som tåget"? (För VAD betyder det? Att det inte går alls? Att det har problem med solkurvor, blöta löv och kyla?). Det finns massor av dåligt väder!

Halva ordspråket stämmer dock. Det finns dåliga kläder. Dock finns det inga kläder (jag upprepar: I N G A) som skulle få dagens 2C, sidvindar och (favoriten!) snöblandatregn att bli ens ok. Knappt uthärdligt faktiskt. Kallt, blött och blåsigt. Mums.

Jag tänkte dock inte bara klaga. Jag tänkte komma med tips också. Mina top tre tips för löpning i skitväder:

  • Investera i en bra regnjacka. Inför BAMM så köpte jag en bra regnjacka (det var obligatoriskt). Den är i funktionsmaterial och "andas", är helt vind och vattentät. Dessutom hallonröd med lila dragkedjor! Vissa hävdar att det inte "går" att springa i regnjackor. Att man blir blöt inifrån istället för att plaggen inte andas. På detta svarar jag följande: Det är sant att även den dyraste funktionsjacka inte andas till 100%. Klart bättre än galonisar men inte 100%, lite "blöt inifrån" kan man bli. MEN jag föredrar helt klart att bli lite blöt (och varm!) inifrån  än utifrån av iskallt regn. Vissa dagar när vädret härjar och jag vill ut - men samtidigt inte för kyla och blöta - så kan jag komma på min röda jacka. Då kan jag bli helt varm och glad! Jag får springa men slipper bli blöt. Om du inte testat så gör det! Klart värt.
  • Mamelucker i fleece (för er yngre än 87år som inte vet det så är mamelucker typ korta cykelbyxor i varmt material). De värmer så skönt om rumpan! Utan att det blir svettigt.
  • En herdelig buff! Kan användas nästan till allt. Jag har ofta min som halsduk runt halsen. Blir det riktigt kallt å blåsigt så drar jag upp den över haka och öron. Det ser säkert skitkul ut, men det bjuder jag på. Man kan även använda den som pannband eller som hårsnodd om det kniper.

Så god tur i skitvädret (och må det bli vår snart!!)

5 kommentarer:

B sa...

En buff är bra, men ibland vill man ju se elegant ut också:
http://airholefacemasks.com/index.php/shop/defenceman-1.html#.ULaE-WcfzPo

Jonna sa...

haha, nä, för det är onekligen inte kul att bli kall och våt, oavsett alla "det är så hääärligt och friskt när det regnar"-idéer. Och KALL blir man ju onekligen när man är ute länge på långa löppass, cykling (där även vinden är problematisk och kylande)

vad är det för märke på din jacka?

Och BUFF, kan man inte leva utan!

Karin sa...

Ett lätt sommarregn kanske kan vara ok, men detta isvatten betackar jag mig för...

Jag har en Norröna-jacka. Mitt fokus var på en extremt lätt jacka som samtidigt är tillräckligt tålig för att tåla ryggsäck samt tillräckligt "bra" för att andas mm. Detta avspeglades såklart i priset, jag gav 3000pix för den. Skulle jag "bara" ha en träningsjacka tror jag att det finns billigare. Haglöfs har en som heter LimQ som kostar runt 2000kr och ser bra ut. Dock väldigt avskalad (inga fickor osv) men det passar ju bra vid träning.

Helena Engstrand sa...

Fleecemamelucker? Var hittar man det? Vill ha!

Karin sa...

Mina är från craft och intersport tror jag... Sköna, men hade gärna varit längre. Houdini tror jag har längre.