torsdag, januari 19, 2012

Å så lite träning också!

Ormar och krig, nu får det väl vara nog - springer inte människan?

Jodå, lugn bara lugn, jag kutar på i mörker och kyla. MEN jag har även investerat i ett Friskis och svettis kort för gym som jag tidigare nämnt. Tanken är att bli starkare samt att jag nog trots allt behöver lite alternativträning. Detta resulterar i att jag nu vissa kvällar kör dubbla pass; först en löptur sedan på gymmet en timme. Jag är totalt ostrukturerad och rycker mest i alla lediga maskiner i en huller om buller ordning. Men det är jobbigt så nåt måste det väl ge?

Jag följer inga program eller har häftiga coacher som vissa. Det är säkert kanon, men som glädjelöpare avskyr jag tvingande planering. Vilket är konstigt då jag egentligen älskar att planera, planerar ofta och genomför så gott som alltid det jag redan bestämt. Att ändra mig är liksom inte min grej (spontan - vad är det?). Men jag kan inte förmå mig att träna på särskilda tider (pass) eller göra som någon säger åt mig. Detta betyder inte att jag anser mig själv veta bäst, det bara är så. Jag tänkte därför avslöja en - i mitt tycke - bra träningsvecka så kan ni alla kloka (t.ex.) där ute såga eller hylla. I åtanke bör ni ha mina mål, med Rotterdam Maraton (skitsnabbt) som första anhalt.

En bra träningsvecka:

  • 1-2(3) pass styrka. I denna ingår alltid core och oftast hela kroppen med olika fokus.
  • Ett långpass. Detta kan vara allt från 18-80km, men mest troligt kring 25-35km.
  • Ett kvalitetspass. Antingen (långa)intervaller eller backintervaller. Fartlek och korta intervaller är på gränsen till ok.
  • Andra bra pass är morgonlöpning (får upp förbränning och tränar att springa på tom kropp), terrängpass och ("tyvärr") ett gäng slaskpass i mellanmjölkstempo. Jag vill med dessa få upp antalet km till ca 55km/vecka (helst längre förståss, men realistiskt).

Så vad är domen? Tycker ni att jag ska öka/minska något? Flytta fokus? Våga mer? Våga mindre? Bring it on :-) 

6 kommentarer:

LL sa...

Mellanmjölkspass är det sånna jag kör allra mest. Ta dom positivt. De ger mycket mer än man tror!

Carina sa...

Egentligen inte så mycket åsikter då jag tillhör den där skaran som lägger mitt träningsliv i någon annans händer och stortrivs med det.

Alla kör ju så olika, från Rune Larsson o Jonas Buud som nästan inte kör några intervallpass till andra som kör jättemycket kvalitet. Styrkan tror jag dock är superviktig och så att man har olika tunga veckor. Men som sagt.. jag är ju amatör! :-)

Mats Söder sa...

I senaste Running Times hade en kolumnist en text betitlad "Hotchpotch is not a training program". Och av någon anledning så fick jag en sådan association när jag läser ditt inlägg... Jag anser att du som är så talangfull (Ja, just det!) borde träna mer strukturerat dvs följa en periodisering över året. Vill du veta mer så har jag en gmail som börjar med matssoder123. Min ödmjukaste åsikt. Vänligen,
/mats

Jonna sa...

Man läser ju mycket "negativt" om mellanmjölkspass men för mig blir det ingen löpning utan dem. Det är inte realistiskt att alla pass ska vara antingen skithårda eller hur lätta som helst.

Jag tycker ditt upplägg låter väldigt bra, ungefär så jag skulle vilja löpträna själv! Har heller aldrig fått ordning på att följa "schema".

Som du skrivit ngn gång... tempo föder tempo... och jag tror inte man ska undervärdera vikten av kvantitet heller! I början när jag sprang sprang jag bara rätt "mycket", inte en enda intervall etc, men rätt många km i veckan, och ändå var jag lika "snabb" (eller långsam) då som sen, när jag införde intervaller.

Nu tror jag iofs ändå att intervaller 1 ggn i veckan är bra, men ändå.

Suzan sa...

Nice med träningskort!

B sa...

"Man skall träna så att man längtar till nästa träning"
--- Rune Larsson ---