tisdag, januari 03, 2012

Skor...

Jag har ju skrivit om ämnet förr (här och här t.ex!) men det tåls att skriva om igen :-)  I löparvärlden är nu (sedan ett tag tillbaka) "minimalistiska" eller "barfotaskor" det nya svarta. Exempel på sådana ur min skogarderob är Vibram five fingers och Nike free (även om experter skulle hävda att de är på varsin sida av skalan).

Jag lockas av idén som i korthet bygger på att låta foten röra sig så naturligt som möjligt, utan att styras av pronationskilar och dylikt. Tesen är även att trots att skoindustrin har lagt ned massa möda på att ta fram dämpade och stabiliserande skor så har inte löparskadorna minskat (tvärtom menar vissa!). 

Oftast går minimalistiska/barfotaskor och ett annat löpsteg ihop. Anhängarna menar att det naturliga steget (så som vi således bör springa) är att springa på tå. 

"På TÅ!?!" Utbrister du häl-rullnings-drillade person! Ja, på tå. Jag ska villigt erkänna att jag tror på idén! Tänk dig att du är på stranden och ska springa det fortaste du kan till glasskiosken en bit längre bort. HUR springer du då? Jo, på tå!!! ( Är du fortfarande skeptisk? Kika in vad Newton säger!). Efter denna "minimalistiska/barfotaskor/tålöpnings for dummies-kurs" tänkte jag delge min syn på saken:

Jag tror inte på stabiliserande skor. Jag tror inte att en sko kan ändra ditt naturliga löpsteg. Jag tror heller inte att en sko (om de kan ovan) BÖR göra det. Jag tror således inte på pronation. Eller, jag tror att det finns, jag är dock inte enig med skoindustrin om att det är ett problem (som bör åtgärdas).

Jag tycker att det kan vara skönt att springa barfota. Dock anser jag inte att detta alltid ger ett optimalt steg. Det kan kan tvärtom ha lite motsatt effekt då det trots "fusk" som Vibram Five fingers gör jäklarns ont att kliva på en kotte vilket gör steget stelt. Jag tror att skor är en rätt så bra idé för att skydda foten, ge viss dämpning och ge dig möjlighet att springa på utan att bli stel (rädd för kottar). Jag tror att de flesta springer mer på tå/framfot om de inte har superdämpade skor med hög häl och jag tror därför att många (alla) mår bra av att springa mer på tå. Jag är således varken anhängare till "barfota-alltid-klanen" men definitivt inte till "stabilt är bäst". Lite mellanmjölk? Snarare lättmjölk :-)

Nu är 10 000 krs frågan: vad tycker du??? Vilka är dina favoritskor och vilken typ av skor tycker du är kung? Håller du med mig eller är du för tjockskor??

4 kommentarer:

Ousa sa...

Kinvara!
Just nu dock ett par riktigt feta tjockskor, pga sjukgymnastens inrådan :(

Odda sa...

Håller med dig. Mina favoriter är Saucony Type A4, inga riktiga barfota skor men låg drop och ingen stabilisering. Har även ett par VFF och är grymt sugen på att testa ett par Newton.

Jenny sa...

Asics ds trainer är min klara favorit!

Karin sa...

Tur att man är olika! Jag tycker att kinvaran är tråkig och lite oformlig (samt skör) men en helt ok sko. DS trainer (vilket tjat om denna sko!) tycker jag är hård och jag ogillar som sagt pronations"stöd".

Jag älskar Newtons filosofi, men inte skorna. De är hårda och lite klumpiga medan jag vill ha så mkt frihet som möjligt. Jag kan också tycka at naturli löpning och stabila skor är en paradox...

En Nike free med lägre häldropp och mer riv (dvs bättre fäste) i sulan tror jag är på rätt spår... :-)