fredag, september 21, 2012

"Jag älskar hösten!"

Ursäkta mig, vilket skitsnack. Just nu tycker jag att alla måste hävda hur de älskar hösten. Hur luften blir "hög och klar" (hög luft?!? vad betyder det? Men jag kan hålla med om att det låter bra), att man får tända ljus och mysa med en stor kopp te, njuta av en god bok mitt på dagen när regnet faller, hur vackert det är i skogen osv.

Då vill jag säga att: Alla årstider har vackra dagar. Tänk en vinterdag när solen gnistrar i snön och andedräkten stiger som moln ur luften och kommer in vackert rosiga om kinderna. Eller (allas favorit på riktigt) en av vårens första dagar. Solens strålar värmer för första gången sedan september, fåglarna sjunger för full hals och vitsipporna (VITSIPPORNA!!). Eller en varm sommardag med salta bad, en kopp kaffe på trappan och sedan ett glas vin vid grillen när man sitter ute tills de första stjärnorna glimtar (som knappt syns för att det är så ljust!).

Jag vill också påpeka att alla årstider även har sämre dagar. Du kan sitta inne på sommaren mitt på dagen med te och en bra bok medans regnet faller (den här sommaren måste ju ha varit super för alla er som älskar detta), och skogen är fantastiskt vacker även på sommaren (och därtill på våren).

Alltså jag förstår att man vill lura sig själv lite nu när vi står inför hösten. Själv kör jag dock hellre med raka kort. Det finns vackra höstdagar när skogens alla löv sprakar av färg, det är underbart att gå på svampjakt och det finns massor av äpplen att göra paj och mos av.

MEN (håll i er nu), de flesta dagarna på hösten har inte "hög, klar luft". De består inte av svampplock i färgsprakande skogar eller mysigt tedrickande. De flesta dagar är som denna. Ett oupphörligt regnande med kyla som kryper in i märg och ben, senare is och halka och framför allt ett ständigt MÖRKER.

Så, drick ert te och intala er att det är supermysigt om det känns bättre. Själv tänker jag njuta av de fina dagarna, men det är med bävan jag tar emot hösten...

9 kommentarer:

Jonna sa...

haha vad tjurig du är! :) Jag försökte få fram att jag ÄLSKAR årstiderna för det gör jag faktiskt, skulle aldrig vilja bo i ett land utan årstider! Och generellt sätt trivs jag väldigt bra med kyla och rugg, men vem uppskattar inte underbara sommardagar osv? Det gör jag också!

Men detta sätt - att glorifiera de olika årstiderna - är ju ett sätt att få ut det bästa av allt... jag kan ju på det sättet längta tills vintern innan den ens kommit. Det kanske inte blir så många vinterdagar med strålande solsken rykande skorstenar knarrande snö osv osv, men LÄNGTAN i sig är mycket värd...! kram på dig!

Jonna sa...

generellt sett, inte sätt. herregud, nu är det dags att sova.

mialena sa...

Eller hur. Det är ett evinnerligt blaskande just nu! Om det åtminstone kunde regna rakt ner!

Själv väntar jag på frosten så spindlarna behagar dra nån annan stans. DET är bra med hösten!

Snorkkis sa...

Nu ska jag vara lika tjurig tillbaks... tycker faktiskt att det det varit hög, krispig luft denna höst. T.ex. denna vecka har jag sprungit till jobbet med klarblå himmel och frisk kylig, ja faktiskt hög luft. Längtar inte direkt till vintern men tror att den kommer att kännas ok när den är här också. Att vi har så tydliga årstider, nåja, i alla fall mellan sommar o vinter är häftigt. Jag skulle bli rätt uttråkad att springa bland vitsippor året om (tror jag).

Men vi är ju alla olika :)

Åsa Lundh sa...

Jag hatar både hösten och vintern. Bara en jävla massa mörker å krångel ;-)

Emilia sa...

Jag är inte så mycket för sommaren, jag gillar inte värmen. Därför är hösten väldigt välkommen! :) och jag älskar den ;)

Andréa sa...

Hehe jag känner mig skyldig :) Fast det är ju sant, jag älskar den krispiga, höga och klara luften hihi. Jag älskar också att sitta i soffan med tända ljus när det ösregnar ute. Dock inte att springa eller tvingas vara utomhus då :)

Jag älskar våren och vintern och sommaren också. Men mest hösten faktiskt.

Karin sa...

Som sagt, jag klagar inte på de (mycket få) höstdagar som ÄR fina. Min poäng är att de är jäkligt sällsynta och att dagarna därimellan mest är en lång transporsträcka mot vår...

C sa...

Jo, i lördags där i skogen när jag kämpade fram i lervällingen dyngsur och kall (fast jag sprang) så önskade jag faktiskt (åtminstone lite) att jag hade haft som intresse att ligga hemma och pilla i naveln istället.. Det var INTE roligt med höst i lördags. :(