tisdag, november 26, 2013

"Our Police are beggars"

På väg från Sierra Leones huvudstad Freetown till Masiaka på landsbygden för ett möte kring kvinnors rättigheter stoppas vår bil av militärpolis. Män i mörka solglasögon, kamouflageuniform samt automatvapen frågar ut mig och mina kollegor från svenska Amnesty om var vi ska, vart vi varit samt om var vi kommer ifrån. De är vänliga och efter en kortare utfrågning får vi åka vidare. Vår chaufför ursäktar stoppet och berättar att de egentligen inte ska stoppa privatbilar men att han inte vågade annat än stanna. Vi säger att det inte bara är ok att stanna utan att det dessutom är att föredra om personer med automatgevär frågar. Han skakar på huvudet och säger ”They saw white people and they want money. Our police are beggars”. Han åsyftar att både polis och militär i Sierra Leone får väldigt lite betalt. Detta ökat såklart risken för korruption och lagöverträdelser av just de som är satta att upprätthålla lag och ordning; OCH som dessutom har våldsmonopol... en situation som känns ineffektiv, farlig och troligen kontraproduktiv.

Mötet i Masiaka – som arrangerades av Amnesty Sierra Leone med stöd av Special Programme for Africa – var en diskussion mellan regionala kvinnorättsgrupper, Amnesty samt parlamentsledamöter. Under mötet delade kvinnorättsgrupperna med sig av de problem med våldtäkt, tonårsgraviditeter samt kvinnomisshandel som de stötte på i sina byar. Generalsekreteraren för Amnesty Sierra Leone, Solomon Sogbandi, berättar att det finns flera problem med rättssystemet i Sierra Leone, något som särskilt drabbar kvinnor. Bland annat berättar han att rättssystemet är dyrt, ineffektivt, korrumperat, underbemannat samt saknar förståelse för flera brott som begås gentemot kvinnor. En stor affisch på vägen ut mot Masiaka kan sägas illustrera detta då denna påminde förbipasserande om att ”Rape is punishable in Sierra Leone” vilken från en svensk kontext kan tyckas vara självklart.


De avslutande orden från en av parlamentsledamöterna fastnar hos mig. Han pratar om att stärka kvinnors rättigheter med hjälp av en lagöversyn och han avslutar med att säga: ”When we all respect the rights of others, then we truly will be free”.  

Inga kommentarer: