måndag, januari 31, 2011

Mina trotjänare, idoler, secondskin (eller; skor)

Tydligen så finns det löpare som bara har ett par skor. Det rekommenderas minst två (...av skoföretagen, vad skulle de annars säga?). Min sambo tycker att jag har för många skor. Han har fel. Men korrekt observerat är att jag har många skor. Jag tänkte presentera dem (om du är en av dem som tycker att detta är helt absurt inlägg så kan jag säga att vi löparnördar generellt tycker att detta är intressant och skor bloggas det ofta om... här t.ex).

"Springasnabbtskorna" Saucony A3: Snabb färg ;-) Ultralätt sko som är OMÖJLIG att springa långsamt i. Den sitter skönt och har en bra löpkänsla.
Neg: det negativa är att den är en stensamlare och eftersom den är så tunn kommer stenarna in inne i skon. Sådär skönt.

Nike Free 3.0: Älskade Nike free! SJUKT skön sko! Som ett andra skin. Snygg som få, lätt, flexibel, underbar!! Man studsar fram i denna, löpkänslan är TOPP! Jag funderar allvarlig på att köpa på mig ett lager för att inte riskera att den försvinner (så som en annan sko gjort, se nedan). LOVE it.
Neg: Det finns, trots mina lovord, en negativ aspekt. Den är en stensamlare:

Saucony Kinvara: Min nya mängdsko. En sko som blev rätt hypad när den kom (minimalist sko, har den kallats). Den är lätt, flexibel, luftig och har en rätt speciell sula (tyvärr hal vilket gör skon värdelös i terrängen).
Neg: Jag gillar Kinvaran, men tycker att den är aningen för bred fram och sulan hade faktiskt kunnat vara än tunnare.I sulan fastnar det dessutom små vassa grus, ingen stensamlare likt ovan, men dessa "skär" sönder sulan och kommer troligtvis att minska livslängden på skon.
Ice Bug Phyto: Mina första med broddar! Jag har tyckt att man klarar sig utan, men jag ska erkänna att jag ÄLSKAT dessa denna hala vinter! Dessutom behåller man foten varm och torr och detta är icke att förringa. Den är ganska smal vilket passar mig bra, och den är flexibel för att vara så rejäl.
Neg: man kan inte vara vattenresistent, varm och halkfri utan att bl lätt klumpig. Om det är blandat underlag (där asfalten syns) så gör dess broddar illa mina benhinnor.

Five Finger: Kul, avskalad och med en (uppenbar) fantastisk löpkänsla!
Neg: testa trampa på en kotte. Aj.
"Bubblare":
Erkännas ska att jag även har ett par Puma Complete Euthopia. En ganska lätt, neutral sko med bra känsla. TYVÄRR en halv storlek för liten och är numer gymsko. Förr sprang jag bara i Puma (likt Usain Bolt ;-P ) Men nu har Puma blivit breda (från att ha byggt skorna på en smal läst) och plastiga. Synd.

Jag har även ett par Newton Gravity. Newton är en sk framfotlöpningssko och jag gillar deras koncept. Detta är faktiskt min tredje Newton, och kalla mig seg, men jag har först nu upptäckt att jag inte gillar skon (mitt första par blev stulna och mitt andra par var en lite annorlunda modell). Den är för hård för mig. Men man är ju olika, duktiga Daniel kör t.ex. nästan uteslutande med Newtons. Jag önskar att jag gillade dem, de är både snygga och genomtänkta.

För att göra ont värre, :-) jag har ett par skor till (vad har vi nu, åtta?). Mina äldsta, mest älskade, i princip helt utslitna Puma Trailfox. Innan förra årets snörika vinter sprang jag i princip ALLTID i skogen (men vintern 2010 tvingade mig att bli urban). 2009 tror jag att jag fick ihop sex mil på asfalt. Totalt. Därför var Trailfoxen mina bästa vänner och ständiga följeslagare. Smal, sitter som ett smäck, snygg, skön och med en helt outstanding löpkänsla. Jag ÄLSKAR denna sko! Men, och jag sörjer detta uppriktigt, den går inte längre att få tag på. Jag skyller faktiskt min skogarderob på detta faktum. OM jag kunde få tag på ett par nya Trailfox så skulle jag klara mig med denna sko. Som det är nu har jag fått experimentera.

Vilket är rätt kul ;-D

Vill någon berätta om sina skor? Favoriter?

13 kommentarer:

Joggaren sa...

Hej!

Wooo, imponerande samling. Ska göra ett nytt test med broddade dojor nästa år.

Puma Concinnity är favvisen för mig just nu. Rullar runt på 2 par just nu, har ett par sprojtans nya Concinnity till våren i garderoben också.

All-time-favvis är Asics Gel Exault som jag hade nån gång -98, skulle önska att den modellen kom igen. Mycket lätt, bra dämpning och outslitlig.

Kul blogg du har, kör hårt!

Trail-Sofie sa...

Kul inlägg!
Jag har vandrat samma väg som du, kan jag påstå! Det började med ett par Trailfox I, som följdes av Trailfox II och III, sedan byttes de ut mot något som heter Nightfox som jag köpt men ännu är osprungna. Fast de är INTE som de föregående rävarna. Precis som du och dina rävar var vi ett sammansvetsat team. Nu letar jag efter en ersättande terrängdoja. Använder "vanliga" skor så länge :(

Carina sa...

Visst är det kul med skor!! Jag provar mig fram fortfarande. Har kört med Asics i stort sett sen jag började springa men för ett år sedan så blev jag lite inspirerad av att testa lite nytt Sen dess har jag nog köpt på mig fem-sex par nya olika modeller. De jag hittills hittat som jag gillat bäst är Adidas Adizero Ace och Adidas Tempo.

Har också ett par Nike Free 5.0 som ju är ursköna!! Men jag har inte sprungit så mycket i dom ännu.

Kul inlägg helt i min smak!

Trail-Sofie sa...

Glädjebesked: Trailfox ska börja tillverkas igen. Ska tydligen finnas tillgängliga till våren - så håll ut! :)

Karin sa...

Sofie!! Är det sant!? You made my day!! Jag som tom beställde ett par från Kina i höstas (i ren desperation) inte riktigt samma sko... Så bra!

Fitnesscoachen sa...

Samtliga skor du nämner är underbara, och två av dem äger jag själv, Kinvara och VFF. Ihop med typ 13 par till... Löparskor är kärlek!

Ultrasandra sa...

Bra inlägg!

Jag ska också göra skoinventering nån dag. :)

Snabba Fötter sa...

Jag håller med de andra, kul inlägg och du verkar ha fler skor än mig som du fortfarande använder. :-)

Till för ett drygt år sen sprang jag mest i Asics med DS Trainer som favoriten, men nu är det mest Adidas som gäller och Adios och Marathon 10 har blivit nya favoriter.

Matilda sa...

Även om jag inte är någon löparmänniska; man kan aldrig ha för många skor! Bra början på samlingen ;-)

Nichlas sa...

Jag förstår att tilverkarna "skor sig" på dig och dina jogging kompisar, Karin. Hur många skor har Peter???

Karin sa...

Ja, Peter den stackarn han har inte många träningsskor han heller! Ett par springskor och typ två par tennisskor (utom- och inomhus).

Fast den största skillnaden mellan oss två är nog att jag använder mina.

Johan Renström sa...

Oj vad många skor:) Jag springer mest i fivefingers fast nu på vintern blir det icebugs. Jag är sugen på NIke free 3 att ha på maraton till sommaren. Tror det blir lite tungt med 4 mil i fivefingers på asfalt så jag måste skaffa ett par lite mindre minimalistiska. Verkar som alla är förtjusta i nike free. Om Newton hade gått att få tag på i Sverige hade den varit ett alternativ också.

Ashkan sa...

Hej,

Kul å se att det finns andra med löpsko_fetisch där ute :)

Har själv alla de modeller du skriver om. A#.orna är ju trots allt överlägsna även om jag börjar gilla free 3.0 riktigt mycket.

/A