fredag, december 07, 2012

Snålt & stort eller annorlunda, generöst och personligt?

Surfade just in på STHLM marathons webb då jag såg att de har platser kvar (ovanligt för denna tid på året. Kan tänka mig att rätt många blev avskräckta av årets is-stormslopp...). Blev först lite sugen, sedan såg jag priset: 945pix. Och trots det får man betala 215kr för t-shirten! R Å N ! Hur kan de ta nära 1000kr för att delta i ett lopp (jo för att det blir fullt ändå) och sedan inte ens bjussa på en ticha? Riktigt snålt.

Som jag tidigare nämnt så har jag svårt att förstå varför folkt vill betala överpris för att trängas på Stockholm marathon och GöteborgsVarvet. Det är som att det inte fanns fler lopp! Jag gillar mindre lopp, lopp där arrangören kan ditt namn när du kommer i mål. Där man bjuder på hembakat. Där de varit ute och rekat i skogen natten innan samt snickrat egna skyltar. För oss som gillar mer småskaliga och mer personliga men samtidigt mer generösa och annorlunda lopp (utan trängsel men inte alltid med jättemycket publik) så tänkte jag ge lite tips inför 2013:

Vansbro Marathon Ett RIKTIGT terränglopp i vackra Dalarna! FANTASTISKT vackert lopp som är sjukt bra arrangerat! Häftig och utmanande banprofil, väldigt bra service både innan, under och efter loppet. Det här är ett lopp där arrangören erbjuder dig sitt gästrum om du inte hittar sängplats. Urban som arrangerar det gör det för att han gillar det: "Vissa köper plasma-TV, jag arrangerar terränglopp". Spring 43km/23km; vackert, utmanande och nästan solgaranti - du kommer inte att bli besviken. Snygg t-shirt (som man såklart FÅR).

Jättelångt Ett terrängultralopp i vackra Roslagen med felspringningsgaranti :-) Häftigt men low key arrangamang som ändå lyckas ha sjukt bra service och stämning. Goodiebag vid målgång SAMT att de bjuder på grillat (stor service för oss veggosar också) på torget i Norrtälje när du korsat mållinjen. 68km på små stigar och på grusvägar, över sten och häll och strand vid havet samt skog och äng. Förra året kunde man träffa näcken och i år träffade jag tarzan, komplett med häst och hund. Han bjöd på godis. Ge dig en utmaning och spring jättelångt! Givetvis fick jag t-shirt.

HolavedenUltra Gemensam buss från målet till starten i ortoligt pittoreska Gränna! Tre km uppför Grännaberget och sedan längs Holavedsleden till Tranås. Över små bäckar, genom hagar och i djupa skogar. Blandat grus och stig. Lagom långt (52km eller "light" som är 19km). Arrangören välkomnar dig i mål med ett "Bra jobbat Karin". I duchen är det ingen trängsel, alla får T-shirt, priser till många och de har lagat mat som de bjuder på när du sprungit klart. Bra service längs banan.

Baltzarloppet i Motala är en snabb halvmara som visserligen går på en varvbana, men den är väldigt vacker där den går längs kanalen och genom lilla Motala. Märkligt litet startfält (så gott om plats i duschar och på parkering mm). Välorganiserat, kul, priser till många (jag kom fyra i år och visste inte detta, så det missade jag...), jag fattar inte varför inte fler springer! Du som vill ha en annan distans kan även tävla på 10km.

Kanske inte världens hårdaste halvmarathon Kanske inte världens charmigaste varvbana i Kumla, men med en arrangörsstab med hjärtat på rätta stället, utlottning av priser, bra omklädning/dusch och de bjussar på korv å kaffe. Allt överskott går till välgörande ändamål. När jag sprang var det till "Min stora dag".

SAMTLIGA kostar betydligt mindre än 945pix... Andra trevliga lopp jag testat och rekommenderar är tuffa terrängmilen Höstmilen, stafett, marathon eller ultra i Kraftloppet eller riktigt långt på Österlen i Full Moon Race. Mitt allra bästa tips är alltså att vidga vyerna, leta lokalt och se om det inte finns några guldkort som är både nära och bra!

Vilket är ditt bästa lopptips?

Startfältet för Holaveden Ultra på torget i Gränna

8 kommentarer:

Anonym sa...

Glöm inte Kolmårdstrailen, upp till halvmara från Sörsjön, längs Östgötaleden till Ågelsjön och tillbaks igen...

/Mattias

Karin sa...

Tack för tips! Den har jag inte testat (till skillnad från de lopp jag tipsat om) men det låter som en plan!

Daniel sa...

Håller med dig där! Gillar heller inte stora lopp som tar för mycket betalt förutom New York Marathon då ;)
Gillar också personliga små lopp och mitt hetaste tips är Sydkustloppet...fast jag är såklart väldigt partiskt då jag själv har varit med och startat upp det ;)

Helena Engstrand sa...

Bra tips! Baltzar har jag testat fast bara milen, kanske får prova halvmaran istället.
Håller med om att många lopp är alldeles för dyra, jag betalade £32 för London Marathon, det känns som mer lagom.

Jonna sa...

LIMSJÖN MARATHON!!!

Håller med om att Vansbro är grymt! Blir det tredje ggn gillt i år kanske? Men första året vi var med fick vi faktiskt ingen t-shirt, men det hade skett mycket på den froten tills 2012.

Karin sa...

Jonna: du får hålla utkik, detta var ju bara lopp som jag faktiskt sprungit, men kanske kommer det nåt om Leksand också :-)

B sa...

Jag får som vanligt tjata om Kristins Runde, 8 jobbiga mil i skogarna utanför Oslo.

Loppet kommer bara att anordnas en gång till i sin nuvarande form. 3 augusti 2013 blir sjätte och sista loppet.

Nu är det ju inte gratis att ta en sväng till Norge, men jag rekommenderar loppet till alla som läser (eller skriver) bloggen.

Hanna sa...

Åh, vad kul med lopptips! Detta skall kollas upp!

Jag kan lägga till ett nystartat 10 km-lopp till listan. Arrangerades första gången i år, men skall förhoppningsvis bli en tradition. :)
Hedebyloppet i Vagnhärad (ca 8 mil söder om Stockholm). 5 km eller 10 km i fina miljöer. Jag tror vi var ca 20 startande i år, men blir förhoppningsvis fler nästa år. :) Mysig, familjär stämning och Vagnhäradsborna gick man ur huse för att stå och heja fram oss längs vägen. :)