lördag, mars 18, 2006

"Jag bränner aldrig benen"

Nu är vi hemma igen efter en härlig (och välförtjänt ;-D) semester på Curacao! Vi kom dit sent på tisdagen, trötta och slitna. Vi blev visade vårt rum som visade sig vara en lägenhet på cirka 60kvm! Vi hade ett sovrum, en toalett, ett badrum och ett vardagsrum/kök. Men det bästa var terassen. Terassen var uppdelad i en sittdel och en soldel. "Soldelen" gränsade mot det curacaolikörfärgade havet! Från den kunde vi gå i och bada och simma ut till vackra rev! Vi kunde även se dem träna delfinerna (det du mamma!) om mornarna. På vår terass bodde (förutom otaliga små ödlor) minst tre leguaner. Den största på cirka en meter. Kul att komma så nära så vackra och för oss svennar så exotiska djur!

Vad har vi då gjort? Vi har givetvis solat. Men vi brände oss andra dagen. Karin "Geniet" Armgren ansåg (vilket Peter dumt nog gick på) att man aldrig bränner sig på benen och att hon (jag) aldrig bränner magen. MEN... det gör "man" och Karin och Peter i synnerhet. Jag lyckades dessutom med konststycket att få aningens solkräm på mage och ben vilket resulterade i en spräcklig röd yta på nästa hela mig. Det värsta var att det tog FYRA dgr innan det värsta hade lagt sig och vi kunde sola igen! Ops... Det man inte har i huvudet får man på benen och magen!

Vi har även; slappat, vandrat, varit på utflykt, gått i stan, ätit god mat, druckit paraplydrinkar, badat och dykt! Vi dök fem dyk varav ett i det berömda Mushroom forest - ett av världens 10 bästa dykställen, tydligen. Både jag och Peter tyckte dock att dykningen i Oz var bättre, speciellt Ningoloo reef som även slår Stora Barriärrevet. Men det var härligt att dyka igen och väldigt annorlunda mot andra dyk vi gjort. Vi såg en jättestor hummer, en liten sköldpadda, några puffer fishes (sådana som blåser upp sig och visar taggarna om de blir rädda, fast tydligen var vi inte så farliga...), en massa ålar (bland annat en smaragdgrön Moray eel på kanske 2meter!) några scorpion fishes och mycket mycket mer!

Hotellet vi bodde på var som sagt lyxig, dock kände vi att både hotellet och mycket av ön var väldigt kommersiell och mycket var tillrättalagt för oss turister, inte så lätt att hitta ett "unbeaten track". Fast då man har så pass kort tid på sig som vi hade var detta även en fördel.

Vår utflykt upp till västra delen av ön gjorde vi med buss. Bussarna var föråldrade scania bussar som skrammlade värre än de rullade, trots att busschaffören (en kvinna med, och jag skojar inte, 15cm klack på sina skor!) körde som om hon snott den!

Det som slog mig med Curacao är främst att de som bor där är så ENORMT språkkunniga! Många är fyrspråkiga, en taxichafför vi åkte med från flygplatsen pratade 6-7 språk!! De vanligaste språken är: Holländska (det officiella språket) Papiamento (lokalt språk), Spanska, Engelska, Portugisiska, franska, tyska mfl!! Väldigt intressant och unikt!

Annat om Curacao: Den Curasoianska landsbygden som tycktes vara allmän bestod i ett svinto av kaktusar och taggbuskar, så gå för guds skull inte vilse! Vattnet var verkligen lika blått som likören, maten var god - vi åt nästan bara fisk, man kan betala både med Nederländska Antilliska Guilden (eller nåt...) och dollar, priser och menyer är omväxlande på de bägga valutorna, så se upp vilket! Vi trodde länge att vi ätit middag (varmrätt + dryck) för 75dollar. Detta visade sig vara 75ang och alltså bara 44dollar! "Manjana manjana"-kulturen existerar tydligen inte fullt ut på Curacao, ofta gick bussar osv INNAN tidtabell, mycket jobbigt för oss svenskar som vill veta om bussen går 10.23 eller 10.25...

Givetvis blev vi väldigt förskylda de sista dagarna (varför är det alltid så?), jättekul för mig som jobbar natt nu i helgen... Lagomt mosig i skallen pga jetlag + en förskylning! Vi har även hand om Vilma, Max tjej. Max har ju bott hos Vilma med familj då vi varit borta så det är då absolut det minsta vi kunde göra! De är så söta ihop!

Dagens fynd: Vår "half-a-gallon" med Curacao Rom som gick för blotta 8dollar! Bjudsprit, om inte annat!

RIP: Vilmas lill-mattes Lilla Gubben häst som Max mordat och spridit ut över hela familjens vardagsrum. Vi har ersatt den med en gul sjöhäst med badring!

Veckans förvåning: Jag åt nästan inget godis på Curacao! (Dock eller på grund av detta vaknade jag ofta, hungrig, mitt i natten och fick gå upp och äta kex!)

2 kommentarer:

Frida sa...

åh, vad härligt det lät med er semester! kan knappt bärga mig tills jag ska åka!

Anonym sa...

Hej! Skönt att höra att ni är hemma välbehållna! Ni verkar ju ha haft det väldigt jobbigt! ;-) Att Max har varit hos Wilma har gått oss helt förbi, måste vara ute helt andra tider än vi! Var verkligen kul att läsa om allt ni hittat på, och att ni även hunnit med de obligatoriska delarna såsom att bli brända och dricka paraplydrinkar! KRAM