tisdag, januari 04, 2011

Strategier...

Det är vinter ute. Snöhelvettet gör det omöjligt att vistas ute på ett normalt sätt. Att springa är ett steg fram och två tillbaka. Att springa snabbt är omöjligt. Jag är sur.

Men. Därför har jag lagt upp en strategi. Troligtvis (sannolikt) helt felaktig, möjligtvis kontraproduktiv, men jag tror på den och ser den som sämst mer som ett nollsummespel.

Nu när det i princip är omöjligt att springa snabbt ute (mina kära ice-bugs ger bra fäste men är hopplöst klumpiga i jämförelse) så har jag lagt ned det. Jag kör distans och inte särskilt långt då alla bra löpvägar (skogen) är översnöade. För att kompensera detta kör jag kvalitet inne på löpband. Tråkigt in i döden, men nog rätt effektivt. För att kompensera bristen på längd och fart så kör jag jävligt hårt och fort, så som 10x200m i 3.30-tempo OCH 3km snabbdistans (upp/nedjogg så klart). "Det man förlorar i kraft vinner man i tid" sa en vis man. Givetvis gäller även det omvända. Så. Det är min strategi inför Rom. Tror du på den?

6 kommentarer:

Daniel sa...

Jag tycker det låter bra! Det finns en kille här nere som är snabb som en vessla, ca 1:11 på halvmaran och 32min på milen.
Vad jag vet så kör han inte mycket mängd och förhållandevis få pass i veckan fast han kör dom i tävlingsfart, tycker själv det verkar intressant och tidseffektivt :)

Angående löparen jag talar om så kan du ju kolla hans träningsdagbok på jogg.se. Tränade kilometer under 2010 var "endast" 1680 med ett snitt på 3:30min/km!!! Här är en länk till hans profil.

http://www.jogg.se/Traning/TdBok.aspx?anvid=1419

J sa...

Jag tror det funkar hyfsat, men det beror ju också lite på vad du har för mål och när du vill vara i toppform och för vad :) Men jag har också gjort lite så: 3 km snabbdistans OCH backintervaller på löpband t.ex. Kör bara distans ute (10 km och uppåt) och kvalitet inne och jag tror det funkar för mina mål i alla fall :)

Karin sa...

Åh! Så roligt att ni gillar den! På jogg.se blev jag rätt sågad (men fick även då tips om Marcus! Vilken kille! Men å andra sidan springer han inte maror och ultror...).

Har gått med i en klubb, får se om jag vågar träna med dem, de tränar inomhus :-)

Daniel sa...

Nej, han springer inte längre än halvmaror så det är kanske inte riktigt rättvisande även om jag tror han hade varit grym även på maran. Det är dock intressanta saker det här tycker jag. Förra våren var det på tapeten när Janne Holmén hade träningsprogram i RW inför Sthlm som var ganska olikt mäster Szlakais program som innhöll mycket mer mängd. Tror Jannes bestod av ca 3 pass i veckan bara fast i högre tempo. Nu vet jag inte vad jag vill ha sagt med detta dock men det är intressant om man kan uppnå samma resultat med mindre mängd, speciellt nu på vintern när det inte är så lätt.
Utmana kroppen på dina pass så tror jag du får bra reslutat nu när du kör mindre mängd.

Karin - FitnessochHälsa sa...

Jag tror absolut på att din strategi kan funka! Men jag förstår att det inte är alls så inspirerande att springa på löpband mot att springa ute i naturen. Hopps att snön smälter snart för din skull!

Carina sa...

Jag tror också på att det kan fungera. Problemet med att köra på det viset är väl att skaderisken ökar. I och med att du ändå kör distansen ute så får du ju till lite mängdlöpning också.

Och piffat upp har du gjort också ser jag :). Fint!